Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Тропическите гори вече не се справят с улавянето на въглеродните емисии

Обезлесяването превръща регионите с тропически масиви в нетен емитент на въглеродни емисии

Тропическите гори вече не се справят с улавянето на въглеродните емисии

Снимка: Pixabay

Въглеродните емисии от тропиците вече са по-големи, отколкото горите могат да уловят и съхранят, тоест тропическите гори се оказват нетен емитент на СО2. Това е в резултат от обезлесяването, пише специализираното списание Science, цитирано от AFP.

Проучванията за състоянието на горите в периода 2003 - 2014 година, извършени с различни методи, показват, че тропическите гори вече не изпълняват своите функции за опазването на климата, заявяват учените.

Още по темата

"Обезлесяването, унищожаването и проблемите в тези региона са причината тропическите гори днес да емитират повече СО2, отколкото улавят", е записано в доклад. Според авторите му това е много ясен сигнал за опасността, която крие обезлесяването.

Проучване показва, че годишно регионите с тропически гори вече емитират 425 тераграма въглерод годишно, което е повече от емисиите от колите и камионите в САЩ.

Учените са установили най-големи загуби на тропическите гори в Южна Америка (около 60%). Около 24% от тропическите гори в Африка също са унищожени. Най-малки са загубите в Азия - към 16% от тропическите масиви.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

Коментари (5)

0
 
4
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Истинските "бели дробове" на планетата са океаните. По-точно планктона в тях. С отравянето на водите в моретата и океаните, значението на всеки хектар гори на сушата придобива все по-голямо значение. В Тихия океан преди две години беше измерено замърсяване с площта на Австралия, където планктонът беше измрял. Има стотици, може би хиляди на брой по-малки замърсявания в различните океани и морета. В съчетание с изсичането на горите, проблемът се превръща в бедствие.
1
 
3
 
4
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
уникално неграмотен превод ... иначе опасноста е реална.
2
 
9
 
3
bgMan до: majnata
преди 5 месеца
Путин нищо не пази. Ти виждал ли си някой или нещо да сече дърва при минус 50 градуса? Голям бизнес с дърва ще излезе при тези температури, налЕ?
8
 
4
 
2
majnata до: red6
преди 5 месеца
Пробленът не е в Ганьо ... що никой не съди корпорациите дето обезлесиха джунглите на Амазонка ... що никой не казва едно браво на Путин , че пази Сибир и не пуска мръсни ръце да секат !?
4
 
5
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Нищо, той Ганьо най му харесват въглища за ТЕЦ и да ръга дизелче / бензинче на колицата. По-възможност - винаги да му е най-евтино...

Още от Новини
Ски сезонът в Банско с пореден рекорд