IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени потвърдиха най-голямото измиране на корали в Големия бариерен риф

Причината са по-топлите води на Океана заради глобалното затопляне в последните години

13:10 | 29.11.16 г.
<p>
	Големият бариерен риф. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Големият бариерен риф. Снимка: архив Ройтерс

Коралите в Големия бариерен риф на Австралия са намалели безпрецедентно, откакто се правят наблюдения заради затоплянето на Океана. Това съобщиха учени от австралийския университет "Джеймс Кук", цитирани от световните информационни агенции и БТА.

Най-засегнати са коралите от северната част на 2 600-километровия риф. Това е площ от 700 кв. км на север от Куктаун, от които 67% сега са мъртви. Някои рифове са загинали изцяло.

"Най-голямата част от загубите за 2016 година са в най-северната и най-девствена част на Големия бариерен риф", каза директорът на Кораловия център проф. Тери Хюс.

Коралите избеляват през лятото, когато топлата вода нахлува през рифа. Тогава се отделят симбиотичните водорасли, живеещи в тъканта им, и те придобиват бял цвят. Годините 2015 година и 2016 година са най-горещите досега.

"Отървахме се с минимални загуби през двете предишни години с избелване на коралите - 1998 г. и 2002 г., но сега регионът е сериозно засегнат", добави проф. Хюс.

Тази седмица правителствата на Австралия и Куинсланд ще информират Центъра за световното наследство към ЮНЕСКО какво правят за защитата и подобряването на условията в рифа, включително и как реагират на избеляването на коралите.

Министърът на околната среда и енергетиката Джош Фрайденбърг каза, че кораловата покривка на рифа се е увеличила с 19 процента напоследък, преди да бъде засегната от "значим процес на избеляване" през тази година. Причина за него е влиянието на Ел Ниньо и климатичните промени.

Правителството планира да вложи 2 милиарда австралийски долара (1,5 милиарда щатски долара) през следващото десетилетие, за да подобри състоянието на Големия бариерен риф.

Проф. Андрю Беърд, който ръководи отбора гмуркачи, проучващи рифовете през октомври и ноември, каза, че има и добра новина - южните две трети от рифа, където ходят най-много туристи, са с най-леки поражения за 2016 година.
"Коралите си възвърнаха естествените ярки цветове и тези рифове са в добро състояние", допълни той.

Яркия си цвят след избеляване коралите възстановяват за седем до осем месеца. В противен случай те загиват. В широко засегнатите зони може да изминат 10 до 15 години, преди да се появят нови корали.

"Ако има нов процес на избеляване с мащаба на този през 2016 година, ще отнеме дори повече време на коралите да се възстановят и израснат", каза проф. Беърд.

Грейм Келъхър, който ръководи Морския парк на Големия бариерен риф от 16 години, призова австралийските граждани да не се поддават на "политически лъжи", че могат да запазят рифа заедно с големите мини за въглища наблизо.

"Загубихме 50% от коралите на Големия бариерен риф в последните 30 години и основната причина за това е изгарянето на изкопаеми горива. Искрено се надявам ЮНЕСКО да отхвърли твърдението на правителството, че прави достатъчно", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още