Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Universal е оценена на 40 млрд. долара - повече от компанията майка Vivendi

Звукозаписната компания се насочва към първичното си публично предлагане в Амстердам

Universal е оценена на 40 млрд. долара - повече от компанията майка Vivendi

Снимка: Архив Ройтерс

Френският медиен гигант Vivendi обяви, че капиталът на нейния най-ценен актив Universal Music Group се равнява на 33 млрд. евро, което е повече от пазарната стойност на компанията майка, предава Ройтерс.

В документи, публикувани преди общото събрание на Vivendi, насрочено за юни, групата разкрива подробности за подготвеното листване на Universal, чрез което групата, контролирана от милиардера Винсент Болор, разпределя 60% от капитала на Universal на настоящите акционери.

Още по темата

Трансакцията цели да извлече максимална стойност от Universal, най-голямата звукозаписна компания в света, докато музикалната индустрия се възстановява от продължителния си спад благодарение на стрийминг платформи като Spotify.

Оценката от 33 млрд. евро на Universal е дадена от PwC и EY. Това означава, че 60-те процента, които ще отидат при акционерите на Vivendi, са на стойност 19,8 млрд. евро.

Компанията майка на Universal е с пазарна стойност от 32 млрд. евро, сочат данни на Refinitiv.

В края на процеса по IPO-то трите най-големи акционера в Universal ще са Vivendi (20%), воден от Tencent консорциум (20%) и Болор (16%).

В документите си Vivendi посочва, че Universal привлича интереса на потенциални инвеститори и може да продаде част от своя дял от 20% на „стратегически партньор“ преди разпределянето на акциите на Universal. Освен това добави, че намерението ѝ е да запази поне 10% дял от компанията за дълъг период от време.

Около 1,1 млрд. акции от Universal ще бъдат разпределени между акционерите на Vivendi според документите.

През февруари френският конгломерат разкри, че планира да разпредели 60% от капитала на Universal на настоящите ѝ акционери чрез листване в Амстердам, с което да сложи край на задавания с години въпрос дали Болор иска да листне активите, чиято оперативна печалба представлява повече от половината от тази на цялата група.

Освен това Vivendi определи и краен срок – 27 септември, за листването на акциите на борсата в нидерландската столица.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кадър на деня за 7 декември