IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivendi преговаря да продаде 10% от Universal Music Group на Tencent

Френският гигант търси партньорства, чрез които да спечели повече от музикалния стрийминг

11:14 | 06.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Vivendi води преговори за продажбата на 10% дял от Universal Music Group на китайската технологична група Tencent, обяви френският медиен конгломерат, цитиран от Ройтерс.

Vivendi заяви, че сделката ще даде на UMG предварителна оценка от 30 млрд. евро, а Tencent ще има опцията да купи допълнителни 10% от компанията.

Universal Music Group е най-голямата звукозаписна компания в света, като изпреварва Sony Music Entertainment и Warner Music. В каталога ѝ попадат изпълнители като Лейди Гага, Тейлър Суифт, Дрейк и Кендрик Ламар.

Контролираната от милиардера Винсент Болор Vivendi се опитва да се възползва от нарастващия апетит на потребителите за абонаментни и базирани на реклами музикални стрийминг услуги, които подкрепят печалбата на UMG през последните четири години.

"Заедно с Tencent Vivendi се надява да подобри промоцията на изпълнителите на UMG, с които UMG е създала най-добрият каталог от записи и песни в историята, както и да открие и рекламира нови таланти на нови пазари“, посочва Vivendi в изявление.

Още преди година Vivendi заяви, че ще продаде част от UMG, но нямаше новини за напредък в това начинание до миналия месец, когато стана ясно, че е избрала инвестиционни банки, за да започне процеса по формалната продажба на миноритарен дял, което трябва да бъде завършено до началото на следващата година.

Инвестиционни банки оцениха, че бизнесът ще струва между 17 и 44 млрд. евро.

Vivendi коментира днес, че ще продължи процеса за продажбата на още миноритарни дялове в UMG на други партньори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още