IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заемите на ФК Ливърпул – бомба със закъснител за RBS

Кралската банка на Шотландия RBS може да си навлече гнева на данъкоплатците и да претърпи загуби, ако 18-кратният шампион не бъде продаден

12:06 | 09.08.10 г.
Снимка: Liverpool
Снимка: Liverpool

Кралската банка на Шотландия RBS трябва да преразгледа заемите на затъналия в дългове футболен клуб Ливърпул, тъй като тези задължения могат да причинят загуби за притежаваната от правителството банка, както и да доведат до критики от страна на данъкоплатците, казаха от банката.

„Беше си лош заем още от началото, преструктурирахме го няколко пъти“, казва Стивън Шехтер, основател и главен изпълнителен директор на инвестиционния посредник Schechter&Co в Лондон, която помага на отбори като Нюкасъл, Саутхемптън и немския Шалке да управляват средствата си. „Това е бомба със закъснител за RBS”.

Собствениците на клуба, Джордж Джилет и Том Хикс, трябва да погасят задълженията от 237 млн. паунда на клуба до 6 октомври тази година към единбургската RBS и Wachovia Corp. Американците обявиха клуба за продан през април тази година и назначиха главен преговарящ с всички, които имат интерес към активите на отбора.

В началото на август стана ясно, че потенциални инвеститори в легендарния клуб не липсват. Сирийският бизнесмен Яхия Кирди е начело на група предприемачи, които искат да вложат парите си в отбора, който 18 пъти е бил шампион на Английската футболна лига. Кени Хуанг, предприемач от Хонконг, обяви на 4 август, че има интерес към инвестиране в клуба независимо, че не е отправил официално запитване, припомнят от Bloomberg. Макар че според изданието няма заявен публичен интерес от страна на Хуанг, вестник Times посочва, че китаецът може да е най-вероятният нов собственик на клуба, тъй като вече е започнал преговорите си с главните кредитори на отбора.

„Без продажбата на клуба заемите няма никога да се върнат“, казва Шехтер пред Bloomberg.

Говорителят на банката в Лондон, Пиърс Таунсенд, е отказал коментар както по темата за новия собственик, така и за състоянието със заемите на клуба.

18-кратният шампион на Английския футболен шампионат може да бъде оценен на 350 млн. паунда. След приспадане на задълженията реалната му цена ще стане по-малко от 25 млн. паунда, казва Шехтер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още