IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Замръзналото кралство“ и „Тор" пълнят касите на Walt Disney

Развлекателната компания отчете рекордни приходи в края на 2013 г.

12:16 | 06.02.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Walt Disney в Калифорния&nbsp;<em>снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Walt Disney в Калифорния снимка: Ройтерс

Развлекателната компания Walt Disney отчете рекордни приходи за последното тримесечие на 2013 г., надминавайки очакванията, пише BBC.

Нетната печалба на Disney се е изстреляла нагоре с една трета (33%) за тримесечието до 1,84 млрд. долара на годишна база, докладва компанията, докато приходите са скочили с 8,5% до 12,31 млрд. долара. 

В основата на силното ѝ представяне са касовите приходи от последните ѝ филми, като водещи в това отношение са „Замръзналото кралство“ и „Тор: Светът на мрака“. Първият спечели редица награди, като има и две номинации за Оскар, и донесе на компанията касови приходи от 864 млн. долара.

"Изминалото тримесечие беше изключително силно за компанията, като отбелязахме двуцифрен растеж на оперативната печалба във всички сегменти от бизнеса", каза изпълнителният директор на Disney Робърт Айгър.

Освен успеха на филмите телевизионната мрежа на Disney, която включва спортния канал ESPN и разпространителната мрежа ABC, също се е представила на ниво. Прекрасни резултати има и в подразделенията за развлекателни паркове и круизни екскурзии, дори и в поделението за мърчандайзинг на продукти. Но и дори дългогодишното "проблемно дете" - бизнесът с интернет и игри, сега отчита стабилна печалба.

„Тези резултати показват силата на уникалния ни портфейл, непрекъснатия ни стремеж към изобретателност и иновации и продължителния успех на дългосрочната ни стратегия“, каза още Айгър.

В извънборсовата сесия цената на акциите скочи с 4%.

Disney е развлекателен конгломерат. Групата включи към себе си през миналата година и Star Wars-империята на Джордж Лукас и планира продължения на успешната лента. Благодарение на кинохитовете филмовото подразделение увеличава приходите си от продажби през последното тримесечие с цели 23 процента, а оперативната си печалба - с цели 75 на сто. През лятото обаче Disney претърпя крушение с уестърна "The Lone Ranger" с Джони Деп. 

Най-големият източник на приходи са телевизионните канали със спортния канал ESPN и флагмана ABC. Този клон обаче има най-слаб ръст в приходите - 4 на сто. Парковете и бизнесът с круизни кораби отчитат ръст от 6 на сто.

И конкурентът Time Warner (CNN, HBO, филмовото студио Warner Brothers) наскоро спечели добри пари от филмите си, особено от "Хобит". Новосформираната медийна група на Рупърт Мърдок 21st Century Fox (станциите Fox,  студиото 20th Century Fox)  ще представи финансовите си резултати по-късно в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Пада им оборота на тия!Това е проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Тор 2 е добър филм, имайки в предвид, че е фантастика специално за читателите на комикси. Доста такива опити са били доста *** (дори и първия Тор беше доста простичък)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още