IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple привлича ключов мениджър на Lamborghini

Луиджи Тараборели, ветеран с 20 години стаж, ще помага за проектирането на бъдещия автомобил на концерна

08:12 | 28.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple Inc. е привлякла един от топ мениджърите на Lamborghini за разработване на автомобили, което е знак, че компанията засилва работата си по самоуправляващ се електромобил, твърдят запознати със ситуацията, цитирани от Bloomberg.

Компанията е наела Луиджи Тараборели, ветеран с 20 години стаж от италианския автомобилен производител, за да ѝ помогне в проектирането на бъдещия автомобил на Apple, казват източниците, които са помолили да не бъдат идентифицирани, тъй като въпросът не е публичен. Тараборели е бил неотдавна ръководител на отдела за шасита и динамика на автомобилите в Lamborghini.

Този ход е пореден сигнал, че Apple е решена да произвежда автомобил след години на неуспехи и сътресения. Със своя опит Тараборели става един от най-високопоставените мениджъри в екипа на Apple за електрическите превозни средства и внася малко екзотичен автомобилен привкус в усилията.

Мениджърът е работил по модели на Lamborghini като Urus, Huracan и Aventador, в допълнение към по-ограничени модели като офроуд автомобила Huracan Sterrato и концептуалния автомобил Asterion. Според профила му в LinkedIn той е контролирал развитието на шасито на Lamborghini, както и области като управление, окачване, кормилно управление, спирачки и джанти.

Говорителка на Apple отказа да коментира темата пред Bloomberg.

По-рано тази година Apple назначи ветеран с 31 години стаж от Ford Motor Co. за ръководител на усилията си в областта на безопасността на автомобилите. Миналата година компанията нае и Улрих Кранц, бивш шеф на изпитващия затруднения производител на електрически автомобили Canoo Inc. и бивш ръководител на бизнеса с електрически автомобили на BMW. Преди това Apple привлече бившия директор на поделението за автопилота на Tesla Inc. Стюарт Бауърс, за да работи по технологията за самоуправление.

Проектът на Apple включва стотици бивши инженери от Tesla и други автомобилни компании, включително Rivian Automotive Inc., Waymo на Alphabet Inc., Volvo Car AB и Mercedes-Benz Group AG. В него работят и бивши висши ръководители на проекти от Tesla, McLaren, Porsche и Aston Martin.

Компанията има за цел да представи през вероятно 2025 г. автомобил с дизайн, който позволява на пътниците да стоят един срещу друг в интериор, подобен на лимузина, съобщи Bloomberg. Apple има големи амбиции да създаде автомобил без волан или педали, като вместо това разчита на напълно автономна технология, въпреки че много членове на екипа и наблюдатели на индустрията се съмняват, че подобна стъпка е възможна в настоящия времеви график.

Дори и с последните назначения обаче екипът загуби ключови таланти, включително бившия ръководител на проекта Дъг Фийлд и специалиста по изкуствен интелект Иън Гудфелоу. Фийлд се присъедини към Apple през 2018 г., след като ръководеше програми за превозни средства в Tesla. Той напусна производителя на iPhone, за да се присъедини към Ford след около три години - сравнително кратък период за ръководител на Apple, отговарящ за голям проект.

В момента проектът за автомобил се ръководи от Кевин Линч, който също така наблюдава софтуерните екипи на Apple Watch и здравния софтуер на компанията, и Джон Джанандреа, ръководител на отдела за машинно обучение на компанията. Apple работи по електрически автомобил поне от 2014 г., но проектът е съпътстван от сътресения, включително смяна на ръководството, промени в стратегията и съкращения.

Apple и Lamborghini имат известна съвместна история. През 2020 г. автомобилният производител пусна функция за добавена реалност, базирана на технология на Apple, за да помогне на хората да видят предварително Huracan EVO RWD Spyder, преди да го поръчат. По това време ръководителят на маркетинга на Apple заяви, че компанията „се грижи много“ за Lamborghini.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още