IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW започна строежа на бразилския си завод

Баварците ще строят по 30 000 автомобила годишно в завода си в Аракуари

21:55 | 16.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
BMW започна строежа на бразилския си завод

Германският автомобилен концерн BMW планира да изгражда по до 30 000 автомобила годишно в Бразилия. За тази цел в понеделник компанията направи първа копка на своя първи завод в Южна Америка - в Аракуари, където ще инвестира над 200 млн. евро. Производството е планирано да започне през есента на 2014 година, като там ще се асемблират моделите Mini Countryman, BMW 1 с пет врати, BMW 3, BMW X1 и BMW X3. Общо ще бъдат открити 1300 работни места. Освен мюнхенци скоро в Бразилия ще се появят и Mercedes - Benz и Audi. Там от десетилетия успешен бизнес развива VW.

Фабриката на BMW се намира в южната част на Бразилия, в щата Санта Катарина, където живеят особено много германски имигранти и техните потомци. Със завода си BMW Group разширява производствената си мрежа, към която в бъдеще ще принадлежат 29 производствени и монтажни мощности в 13 страни на четири континента. Ръководителят на региона Америка за BMW Group Людвиг Вилиш заяви, че това е "крайъгълен камък" в стратегията за растеж в дългосрочен план. „Бразилия е сред най-бързо развиващите се големи икономики в света и като пазар предлага огромен потенциал за бъдещето". 

Аракуари се намира на около 20 километра северно от град Жоанвил. Като причина за избора на мястото BMW назовава близостта до пет пристанища и местоположението до една от главните пътни артерии на страната. Бразилия обаче не е "Тера инкогнита" за германците, защото от 2009 г. насам BMW строи мотоциклети в град Манаус.

BMW не е единственият германски автомобилен производител, който се насочва към Бразилия. Mercedes-Benz строи нов завод  до Сао Пауло, където всяка година ще бъдат произвеждани до 20 000 превозни средства. Планираният старт на производството е 2016 г. Audi също отново ще произвежда в Бразилия от септември 2015 г. Всички те визират пазара на луксозни автомобили, който се очаква да нарасне до 2020 г. с до 170 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Браво на нашенката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още