IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчик на Nissan: Хаосът при полупроводниците няма да продължи още дълго

Индустрията отчита някои положителни аспекти, но скорошният проблем с доставките е голям, признава ръководителят на Jatco Теруаки Накацука

15:07 | 03.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Проблемите с доставките няма да продължат дълго и автомобилните концерни ще могат да увеличат производството отново през тази финансова година, заяви производителят на автомобилни компоненти Jatco Ltd., собственост на японския производител на автомобили Nissan Motor Co., цитиран от Bloomberg. 

„Производителите на автомобили определено ще се възстановят през втората половина“ на (фискалната) година, приключваща в края на март, заяви в интервю главният изпълнителен директор на Jatco Теруаки Накацука, като отбеляза, че настоящите предизвикателства във веригите на доставка, причинени от пандемията от коронавирус и глобалния недостиг на полупроводници, „надхвърлят всички наши очаквания“.

Към момента автомобилните концерни продължават да страдат от дефицита на чипове, като Nissan и конкурентите му в лицето на Ford Motor Co., Stellantis NV и General Motors Co са принудени да ограничат производството, докато не се възстановят потоците от доставки.

IHS Markit прогнозира, че недостигът на полупроводници ще продължи и през следващата година, мнение, което споделя и изпълнителният директор на GM Мари Бара.

„Някои държави са се насочили към възстановяване, има търсене на автомобили и виждаме нови разработки, като електрификацията“, посочва Накацука. Крахът при чиповете е нарушил доставките повече от други събития като земетресения, тайфуни и наводнения, добавя той.

„Индустрията отчита някои положителни аспекти, но скорошният проблем с доставките е голям“, признава Накацука.

Jatco, в която Mitsubishi Motors Corp. и Suzuki Motor Corp. също притежават дялове, доставя трансмисии на автомобилните производители. Някои от частите се закупуват в страни от Югоизточна Азия, като Малайзия и Тайланд, където индустриалното производство сега е засегнато от новите огнища на коронавируса.

В средата на август Nissan предупреди, че ще спре в понеделник работата в свой американски завод за сглобяване на автомобили поради недостига на полупроводници, допълнително задълбочен от нарастващия брой заразени с коронавирус в Малайзия. Заводът на компанията в Смирна, Тенеси, произвежда електромобила Leaf и SUV модела Rogue. Nissan посочи, че планира да възобнови своята дейност на 30 август, като тази дата може да бъде променена в зависимост от ситуацията с доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още