IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford работи над нови високотехнологични стопове

Системата комуникира с движещите се отзад автомобили и ги предупреждава в случай на аварийно спиране

16:19 | 24.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ford</em></p>

Снимка: Ford

Американският автомобилен концерн Ford проведе първите тестове на високотехнологични стопове, които си комуникират с движещите се отзад коли, като по този начин предупреждават шофьорите за предстоящо рязко намаляване на скоростта, съобщават от централата на компанията, цитирани от британския сайт Fleetnews.

Технологията е особено удобна в случай, че движещият се отпред автомобил е скрит от зрителното поле, например заради завой.

В случай на аварийно спиране експерименталните стопове се свързват по безжичен начин с автомобила отзад, активирайки специална лампа на инструменталния панел. Създателите твърдят, че така шофьорите ще имат възможност да реагират по-бързо и да спрат безопасно, предпазвайки се от евентуален удар.


Това е само една от 20-те бъдещи системи за безопасност, които Ford изпробва в германския център на SimTD (Safe Intelligent Mobility – Testfield Germany). Европейският клон на американската компания съобщи още, че е подписал 4-годишен договор с развойния център.

В разработката на новите стопове са участвали 500 шофьори и 120 автомобила. Всички те са събрали информация от 41 000 часа тестове при изминати близо милион мили по обществената пътна мрежа, както и на затвореното трасе на SimTD.

“Комуникацията между автомобилите, както и между автомобила и околната среда, е следващата голяма стъпка за увеличаването на пътната безопасност. Във Ford сме посветени на тази идея и ще продължим да провеждаме реални тестове по целия свят, за да постигнем по-голяма безопасност на пътя още в близко бъдеще,“ коментира Пол Маскаренас, технически директор и вицепрезидент на отдела за проучване и иновации във Ford.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още