Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Honda ще бори въглеродните емисии с водорасли

Технологията с органични продукти първоначално ще бъде наложена в производствените мощности на компанията в Япония и Югоизточна Азия

Honda ще бори въглеродните емисии с водорасли

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автоконцерн Honda Motor Co. обмисля комерсиализация на своята технология за отглеждане на водорасли, която може да се използва за усвояване на въглерода и за създаване на биогорива, пластмаси и други продукти, съобщава Nikkei Asia Review. 

Още по темата

Компанията ще тества търговското производство на органичния материал тази есен и ще изгради ново съоръжение на площ от около 1000 кв. метра. Honda ще използва водораслите в собствените си производствени мощности в Япония и Югоизточна Азия от втората половина на 2023 г., за да компенсира отделяните от дейността ѝ въглеродни емисии.

Концернът увеличава своите усилия да направи по-екологична своята дейност, след като се ангажира с постепенно прекратяване на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040 г., и да постигне въглероден неутралитет по цялата верига на доставки до 2050 г.

Емисиите от първи и втори обхват на Honda за фискалната 2021 г. година възлизат на 4,5 млн. тона, показва последният доклад на компанията за устойчивост.

Автопроизводителите търсят начини да използват водораслите като потенциален заместител на традиционните горива от биомаса, като царевица и соя. В същото време руската инвазия в Украйна повиши цената на биогоривата.

Honda е подобрила устойчивостта на своите водорасли към инфекции, което им позволява да растат по-бързо и по-ефективни. Органичният материал може да се размножава 32 пъти за един ден в сравнение с един или два пъти при обикновените водорасли, добавя Nikkei.

Автомобилният производител обмисля да използва биогорива, направени от водорасли, за своя самолет HondaJet, както и за електрически летящи коли, които излитат и кацат вертикално. Последните се очаква да бъдат комерсиализирани през следващото десетилетие.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-слабия юни при продажбите на нови коли от 1996 г. насам