IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И директорът на Skoda си тръгва

Самоувереността и близостта на Бернхард Майер със семейство Порше може би са му коствали позицията

15:39 | 09.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Macgregor/Bloomberg

След почти пет години начело на Skoda Бернхард Майер напуска компанията, предава Handelsblatt, позовавайки се на източници от концерна. Договорът на 60-годишния мениджър изтича скоро, а компанията майка от Волфсбург ще използва тази възможност да замени Майер. Не е ясно дали той ще напусне и самия концерн VW. Maier е във VW от 19 години, първоначално в марката Porsche, а от ноември 2015 г. е изпълнителен директор на Skoda.

Главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс възнамерява да назначи наследника от собствените на компанията редици. В момента външен кандидат не е в състояние да влезе за толкова важна позиция, твърдят източници. „Бъдещият шеф на Skoda трябва да е запознат с културата на VW“. Volkswagen Group не дава коментар по темата.

Едва във вторник вечерта компанията изненада с преструктуриране на мениджърския екип. VW се раздели с Андреас Реншлер, ръководител на дъщерното дружество Traton, считано от 15 юли. Директорът на MAN Йоахим Драйс също трябва да си тръгне. Двамата бивши мениджъри на Daimler ще бъдат сменени незабавно. Предисторията е борба за власт между двете части на групата.

Автомобилите Skoda се считат от експерти в бранша за по-добрият Volkswagen. Превозните средства на чешкия производител са по-евтини и поддържат много високо качество и оборудване. Данните за продажбите и печалбата са на рекордни нива.

Това понякога създаваше проблеми в групата, тъй като по-специално основната марка VW се опасяваше за своите възможности за продажба. Независимостта на източноевропейския клон беше трън в очите на мнозина от централата във Волфсбург.

Това трябва да е една от причините Майер да бъде заменен, както се твърди в корпоративните кръгове. Твърди се, че е станал твърде уверен. Това вероятно се дължи и на близостта на Maier със семействата Порше и Пиех, най-големият акционер на Volkswagen.

Всъщност Майер се е радвал на доверието на семейството, а това е и една от причините той да бъде назначен и в Борда на VW. В управленските среди той самият се смяташе за възможен наследник на Дийс, което не му създаде много приятели в топ мениджмънта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още