IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Mitsubishi има своя гейт... "Гумигейт"

Компанията загуби 2,5 млрд. долара от пазарната си капитализация за часове

13:00 | 21.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тежко признание със сериозни последици. След като в сряда японската компания за производство на автомобили Mitsubishi Motors обяви, че е фалшифицирала данни от тестове за разход на гориво, за да накара нивата на вредните емисии да изглеждат по-благоприятни, пазарната капитализация на концерна се сви с 2,5 млрд. долара само за две борсови сесии, предава AFP. В момента пазарната капитализация на компанията възлиза на 573,47 млрд. йени, или 5,24 млрд. долара по данни на Bloomberg.

Акциите на компанията са в свободно пропадане, сривайки се с 20% до 583 йени (5,31 долара) за брой в четвъртък, след като загубиха 15 на сто в сряда до 733 йени (6,7229 долара), което бе най-големият еднодневен спад на компанията от повече от 12 години. 

Търговията с акции на компанията бе преустановена в четвъртък до края на сесията, защото има над 10 пъти повече поръчки за продажба, отколкото за покупка. 

Сривът се случва на фона на новините, че служители на японското Министерство на транспорта са влезли в центъра за научни изследвания и развитие на компанията в град Нагоя, което е знак, че властите може да наложат тежки глоби заради скандала, съобщиха местните медии.

„Това е сериозен удар по доверието на потребителите и няма да бъде толерирано", заяви говорителят на правителството Йошихиде Суга в четвъртък. „Това е изключително сериозен проблем".

За какво става дума

Mitsubishi призна в сряда, че неназовани негови служители са преправяли тестове, за да свалят изкуствено нивото на разхода на някои автомобили.

Компанията заяви, че манипулирането на тестовете включва 625 хил. автомобила, произведени от средата на 2013 г. досега. Те включват моделите Mitsubishi eK Wagon, Dayz и Dayz Roox, както и 468 хил. подобни автомобила, произведени за Nissan Motor. Нито един от моделите не се продава в Европа.

Mitsubishi Motors заяви, че ще спре производството и продажбата на тези автомобили и че създава независима комисия, която да разследва случая.

Компанията е продала над 1 млн. коли през миналата година. Mitsubishi Motors е първият японски производител на автомобили, който съобщава за измама с тестове за разход на горивото, откакто през миналата година стана ясно, че германският концерн Volkswagen е манипулирал тестовете за вредни емисии на дизеловите си автомобили в САЩ и на други места.

Старият трик с гумите

За разлика от Volkswagen, при Mitsubishi измамата е ставала по друг начин. Разходът на гориво не е бил манипулиран от софтуер, а чрез съпротивлението на гумите. По думите на главния изпълнителен директор и президент Тецуро Айкава измамата е забелязана, след като партньорът Nissan е открил несъответствия в разхода на гориво. Последвалото разследване в Mitsubishi е стигнало до извода, че разходът на гориво е подобряван чрез неадекватно и непозволено налягане в гумите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още