IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes вече предлага абонамент вместо продажба

Срещу фиксирана месечна такса можете да ползвате до 12 коли годишно и да не мислите за абсолютно нищо

22:45 | 19.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският гигант Mercedes-Benz започва тестове на нова система, при която клиентите се абонират за ползване на автомобили, вместо да ги купуват. Пилотният проект старита с два от най-големите дилъри на марката в Германия, LUEG и BERESA, и според някои анализатори е първата стъпка към тотална промяна на бизнес модела на автомобилните производители, съобщи Automedia.bg.

Абонаментната схема позволява на клиентите да ползват до 12 различни нови автомобила в рамките на годината срещу фиксиран месечен наем, който включва всички застраховки, поддръжка, евентуални ремонти, гуми и до 36 000 км общ пробег за 12-те месеца. Поръчката и подмяната на автомобилите става изключително лесно, чрез мобилно приложение.

Засега не е ясно колко ще струва услугата, която се нарича Flexperience. От Mercedes обаче подчертават, че това е различен бизнес от вземането на автомобили под наем, защото тук клиентът може да си избира не само модела, но и двигателя, цвета и оборудването.

В началото схемата е ограничена до четири основни модела: А-, С-, Е- и S-класата, както и до построените на тяхна база кросоувъри GLA. GLC, GLE и GLS. По всяко време клиентите могат да сменят ползвания автомобил с такъв от по-висок клас, срещу съответно доплащане. Ако ползвате С-класа например и предстои сватбата на дъщеря ви, без проблем може да я смените временно за S-класа и да доплатите разликата. Ако карате А-класа в града и ви предстои уикенд в планината, може да вземете нещо по-проходимо.

Едно от възраженията срещу подобни схеми е, че по този начин производителите могат да прескочат дилърите си и да работят директно с клиентите. Именно за да избегнат подобни притеснения, от Mercedes минават схемата през два от най-мощните си търговски партньори в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
Това не ти е корумпирана България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 24
scott
преди 5 години
Това ще бъде удушено.Никой, ама никой, от държавните администрации по светъ, нема да позволи да му изчезнат парите за регистрациа, данъци, винетки и прочее. Требва да си амаш афтомобил, кат воденичен камък на врътъ. Мерцедес се прават на тарикати, ама ше гризнат дръвцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Не е лоша идея, особено ако реши проблема с паркирането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още