IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск пренася соларните покриви и в бъдещите модели на Tesla

Соларните панели над пасажерската кабина няма да са никак скъпи, смята предприемачът

19:03 | 05.11.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Технологичният предприемач Илон Мъск възнамерява да разшири и пренесе своята офанзива по отношение на соларната енергия и върху електрическите автомобили с марката Tesla. Основателят на компанията обяви, че в близко бъдеще и покривите на автомобилите ще могат да генерират соларна енергия за батериите.
 
Мъск не назова конкретен времеви период, в който този план може да стане пазарно реализуем, но намекна, че следващите поколения на моделите Tesla може да разполагат с тази технология. 
 
В свой туит в социалната мрежа Twitter главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обяви, че соларните панели над пасажерската кабина няма да са никак скъпи.  
 
Мъск прави подобни намеци за бъдещите поколения автомобили с поне частично задвижване с помощта на добивана от тях соларна енергия от известно време, пише Business Insider.
 
Родената в Южна Африка звезда на технологичната сцена и космически визионер представи през миналата седмица нова продуктова линия за соларни панели за покриви, изработени от специално стъкло. Тогава Мъск заяви, че същата технология може да се използва и в превозни средства.
 
Тогава бе обявени, че „соларното стъкло" в бъдеще ще бъде все по-търсено в сектора на автомобилостроенето.
 
По време на конферентен разговор с инвеститори пък Tesla обяви, че компанията е създала ново подразделение за разработване на специални стъкла. Стъклените повърхности играят все по-важна роля в моделите на Tesla. Още в „колата за масите“ Model 3, която ще се продава от следващата година, ще бъдат използвани тези специални стъкла.
 
Както се вижда от прототипите на Model 3, стъклото играе доминираща роля за дизайна.  
 
Като цяло пионерът на пазара на електрическите автомобили снабдява своите модели с все по-големи стъклени повърхности. При джипа Model X например почти цялата предна част и задна част са от стъкло. Без фанфари бе представена и нова версия на Model S със стъклен покрив. Именно тези повърхности биха могли в бъдеще да доставят соларен ток за колите.    
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 7 години
Точно ако успее (или поне не го направи баавно), ще има ТСВ. По простата причина, че много хора ще останат кисели, че им е изял баничката... за 1.7Трлн/год само от черното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
ще успее, но това не виждам кво общо има с трета световна ..пък и няма значение кой държи петрола, а кой парите и пистолета ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 20
scott
преди 7 години
тоа ше ме скъса!Навремето имаше един забавен сериал "честни сини очи". Та, у него, главната героиня правеше "бизнес" кат се пускаше на богаташи, крадеше картини и рекламилаше "иновации" като препалати против оплешивяване.Същи елън мъск. Мармалад брато. от марс до круизни полети в космосъ траещи часове, че и до електрическата кола.ЕДИНСТВЕНИА ВЪПРОС Е: КОЛКО ХОРА ШЕ ОСТАНАТ БЕЗ НИЩО, КОГАТО ГО РАЗКСРИАТ. Смъква безумни пари за безполезни неща, а и въвлече президента на сащ в марсоманиата си. ТАЛАНТ СИ ТРЕБЕ. АМА ИМА И ЛИНЧ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 25
ing5rov
преди 7 години
До този момент нищо конкретно...търпението на инвеститорите няма да е безгранично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още