Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Продажбите на товарни автомобили в България нарастват с 60,5% през март

Търсенето в сегмента в ЕС се увеличава почти двойно, сочат данни на АСЕА

Продажбите на товарни автомобили в България нарастват с 60,5% през март

Снимка: TRUCK EXPO 2021

Продажбите на нови товарни автомобили у нас нарастват с 60,5%, или с 825 броя, през март спрямо същия месец на изминалата година, сочат данни на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA).

За тримесечието страната ни бележи ръст от 7,2 % с общо 2209 нови камиони, автобуси, пикапи и специализирани превозни средства. Закупени са 716 тежки и 1453 лекотоварни автомобила за тримесечието. Товарните превозни средства над 3,5 тона отбелязват най-голям ръст – 16,2 на сто - до 752  броя. Единствено при автобусите се наблюдава спад спрямо март 2020 г., което е валидно и за други европейски държави. У нас е регистриран само 1 нов автобус и общо 4 за първото тримесечие на 2021г. 

Още по темата

Продажбите на нови товарни автомобили в Европейския съюз (ЕС) растат с 95,3%, или с 204 046 броя, през март 2021 г. спрямо същия месец на миналата година. Според последните данни за пазара почти всички страни от ЕС отчитат дву- или трицифрен ръст. Италия, която първа наложи ограничения през 2020 г. заради коронавируса, е лидер с 215,3%, следвана от Франция с 166,7%, Испания с 151,7% и Германия с 34,2%. За първото тримесечие пазарът в ЕС се е разширил с 21,6%, с общо 501 703 новорегистрирани търговски превозни средства. 

Впечатляващият ръст всъщност се дължи на ниската база за сравнение през миналата година, но също представлява знак за възстановяването на сектора, който силно пострада от пандемията.

“Оживлението на пазара е знак за постепенното възстановяване на икономиките”, коментират от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), член на АСЕА. “Търговията и потреблението са най-добрите индикатори за това и, очаквано, товарните автомобили се превръщат в средство, което да подпомогне укрепването на стопанските системи след COVID-19“, добавят от ААП.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ford очаква да надмине прогнозите за тримесечната печалба