IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на Volvo спадат с над 20% през януари заради затегнатите доставки

Глобалните продажби на компанията се понижават до 47 561 автомобила

15:22 | 02.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на шведския автомобилен концерн Volvo Car Group се свиват с 20,2% през януари на годишна база под натиска от глобалния недостиг на компоненти, въпреки че търсенето на моделите му остава силно, съобщава Ройтерс.

Volvo, чиито операции остават силно засегнати от ограниченията във веригите на доставка в целия сектор и недостига на полупроводници, предупреди миналата година, че недостигът на чипове ще продължи да помрачава бизнеса ѝ и през 2022 г. 

Компанията заяви, че макар производството да продължава постепенно да се подобрява, доставките на дребно остават влошени "поради увеличаване на колите в транзит".

„Ситуацията с доставките продължава да се облекчава, но недостигът на компоненти ще остане ограничаващ фактор за Volvo Cars и автомобилната индустрия“, изтъкват от концерна.

Глобалните продажби на компанията се понижават до 47 561 автомобила през януари, като продажбите в Европа спадат с 24,8% на годишна база, а в САЩ - с 12,8%.

Според данни на Clean Technica Volvo се нарежда на осмо място в света по продажби на електромобили с обем от 189 115 броя. За сравнение, лидерът Tesla е успял да продаде през 2021 г. 936 172 електрически коли.

По отношение на общите продажби в Европа Volvo достига 17 място с 288 402 продадени автомобила, което представлява ръст от 0,4% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още