IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят отлагане на митата върху европейските автомобили

Според източници тази седмица Тръмп ще удължи отново крайния срок за решението си, въпреки че все още не е взел окончателно решение

08:40 | 12.11.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се очаква да вземе решение за отлагане на митата върху европейските автомобили и автомобилни части. За решението са допринесли германските производители и техните нови инвестиционни планове, представени в рамките на преговори с Вашингтон, посочват запознати пред Bloomberg.

През май Тръмп си постави краен срок до средата на ноември, когато трябва да реши дали да наложи допълнителни мита върху производството на автомобилния сектор в Европейския съюз. От своя страна Брюксел заплаши да отвърне с мита върху американски стоки за 39 млрд. долара, ако президентът спази заканата си.

Според източници тази седмица Тръмп ще удължи отново крайния срок за решението си, въпреки че все още не е взел окончателно решение. За момента от Белия дом отказват коментар.

В интервю за Bloomberg по-рано този месец министърът на търговията в САЩ Уилбър Рос заяви, че отлагане на решението за митата е много вероятно.

„Надяваме се, че преговорите, които водим с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции ще донесат достатъчно плодове, така че да не е необходимо“ налагането на допълнителни мита, заяви той.

Категорична позиция изрази и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който миналата седмица заяви пред германското издание Suddeutsche Zeitung, че Тръмп няма да наложи мита.

„Тръмп ще внесе малко хаос, но няма да има автомобилни мита“, заяви Юнкер, цитиран от Bloomberg. „Той няма да го направи, разговаряте с един информиран човек“, допълни категорично ръководителят на ЕК.

Налог от 25% върху вноса на автомобили в САЩ ще прибави 10 000 евро към крайната цена на европейските превозни средства, внасяни в страната, изчисляват от ЕК.

Миналата година Тръмп разгневи европейските лидери, след като обяви, че вносът на стомана и алуминий в САЩ представлява заплаха за националната сигурност и му наложи мита от съответно 25% и 10%, които важат в това число и за ЕС. Това принуди блока да отвърне с налози от 25% върху американски внос за 2,8 млрд. евро, който включваше мотори Harley-Davidson, дънки Levi Strauss и бърбън.

Също така въвеждането на митата върху европейския автомобилен сектор ще представлява драстично ескалиране на трансатлантическото напрежение, тъй като стойността на европейски автомобилен износ към САЩ е близо 10 пъти по-голям от този на стомана и алуминий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
Дори Тръмпона взе да осъзнава, че не може едновремено да води търговски войни с всички. По-големият проблем ще е когато (ако) сключи договор с Китай. Тогава само Европа ще остане на огневата линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Перчема неще да налага мита..иска промоции- Надяваме се, че преговорите, които водим с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции ще донесат достатъчно плодове, така че да не е необходимо налагането на допълнителни мита" Ах, обигран е като дърт ццииггаанниин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още