IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Тръмп няма да наложи мита върху автомобилния сектор на ЕС

Разговаряте с един информиран човек, коментира председателят на Европейската комисия

08:30 | 08.11.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американският президент Доналд Тръмп няма да наложи мита върху автомобилния сектор на Европейския съюз следващата седмица, както заплашва. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в изказване за германското издание Suddeutsche Zeitung.

„Тръмп ще внесе малко хаос, но няма да има автомобилни мита“, заяви Юнкер, цитиран от Bloomberg. „Той няма да го направи, разговаряте с един информиран човек“, допълни категорично ръководителят на ЕК.

Самия Тръмп си постави срок до средата на ноември, за да реши дали да наложи мита върху автомобилите и автомобилните части в Европа. От своя страна ЕС заплаши да отвърне с налози върху американски стоки за 39 млрд. долара, ако президентът изпълни заканата си.

Миналата година Тръмп разгневи европейските лидери, след като обяви, че вносът на стомана и алуминий в САЩ представлява заплаха за националната сигурност и му наложи мита от съответно 25% и 10%, които важат в това число и за ЕС. Това принуди блока да отвърне с налози от 25% върху американски внос за 2,8 млрд. евро, който включваше мотори Harley-Davidson, дънки Levi Strauss и бърбън.

Евентуален налог от 25% върху вноса на чуждестранни автомобили в САЩ ще прибави около 10 000 евро към крайната цена на европейските коли, показват по-ранните изчисления на Европейската комисия.

Също така въвеждането на митата върху европейския автомобилен сектор ще представлява драстично ескалиране на трансатлантическото напрежение, тъй като стойността на европейски автомобилен износ към САЩ е близо 10 пъти по-голям от този на стомана и алуминий.

Европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви в сряда, че ЕК е провел „интензивни дискусии“ със САЩ, за да бъде предотвратено налагането на нови мита. „Разбира се, продължаваме да осъществяваме контакт до последно“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
кво ти пука, все едно си работил за тия пари... на подарено богатство кусур не се търси! Пък и щерикте може да ти пращат по една бутикла в колет, няма да плащаш мито, спокойно! пий и деградирай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Това принуди блока да отвърне с налози от 25% върху американски внос за 2,8 млрд. евро, който включваше мотори Harley-Davidson, дънки Levi Strauss и бърбън.За колите ми е през шнура, ама е те тука ме удариха прао у сърдцето...! :lol: Тамън мислех за другия сезон да сменям сенката с харли... Само за дънките нещо не разбрах за къв американски внос бълнуват - имам 10-тина чифта и нема ни един да е произведен у САЩ -гледам по етикетите - имам шити в Испания, в Португалия, в Мексико, даже в Белгия ... та не става ясно, дънките, дето Ливай Строс ги шие в Европа, като как ше се облагат с мита?Виж, за бърбъна, ама ич не е честно... там дедо ви Мави ше го гълта примесен с горчиви габровски сълзи... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 4 години
Като те настигне кризата на средната възраст, може да си изтеглиш пенсионния фонд и да си купиш едно. Само дето 25% мито на кола за 140 хил. ойро... По моите сметки излиза малко повече от 10к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
повечето европейски марки иамт заводи в САЩ или Мексико... и толкова за тая предизборна ПР "заплаха" за пред стадото от избиратели и фенове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Качи се да покараш Порше, да усетиш как като настъпиш *** излизат 100тачки от ауспуха, а не си стигнал доникъде и тогава ми говори за правене на сметки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
iceto
преди 4 години
това, че някой има пари, не ознчачава, че не си прави сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Mechkata
преди 4 години
"Евентуален налог от 25% върху вноса на чуждестранни автомобили в САЩ ще прибави около 10 000 евро към крайната цена на европейските коли, показват по-ранните изчисления на Европейската комисия" - най предпочитания европейски автомобил за американския пазар е Порше....едни 10 бона отгоре за Порша - бълха ги ухапала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още