IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: САЩ може и да не наложат мита върху вноса на автомобили от ЕС

Нашата надежда е, че преговорите, които проведохме с отделни компании ще дадат достатъчно плодове, каза търговският министър на САЩ

08:20 | 04.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп може и да не налага мита върху вносни автомобили по-късно този месец, след като са били проведени „добри разговори“ с автомобилопроизводители от Европейския съюз, Япония и други региони. Това заяви американският министър на търговията Уилбър Рос, цитиран от Bloomberg.

През май Белият дом се съгласи да отложи влизането в сила на налозите върху вносни превозни средства и части с шест месеца, като Вашингтон се ангажира с провеждането на преговори с Брюксел и Токио. И докато САЩ сключиха споразумение с Япония миналия месец, то с ЕС тепърва трябва да бъде договорена сделка.

„Нашата надежда е, че преговорите, които проведохме с отделни компании за техните планове за капиталови инвестиции, ще дадат достатъчно плодове, за да не бъде необходимо да влиза в ефект (секция) 232, може дори да не бъде необходимо да влиза и частично в сила“, заяви Рос, имайки предвид разследването по секция 232 от търговския закон на САЩ, която е свързана с националната сигурност.

Вашингтон заплаши да наложи мита върху вноса на автомобили и части от ЕС с довода за съществуващ риск за националната сигурност.

„Проведохме много добри разговори с нашите европейски приятели, с нашите японски приятели, с нашите корейски приятели“, каза Рос в Банкок, където участва в регионална среща. Южна Корея по-рано бе изключена от прилагането на каквито и да е било бъдещи мита, тъй като успя да предоговори сделката си със САЩ за свободна търговия.

Позицията на ЕС остава, че автомобилите, произведени в блока, не представляват заплаха за сигурността на САЩ и не трябва да бъдат облагани с мита. През септември европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че се надява крайният срок за влизане в сила на налозите да бъде удължен.

САЩ вече наложиха мита върху вноса на желязо и алуминий от ЕС, оправдавайки действията си отново със заплахата за националната сигурност. В момента обаче преговорите между Брюксел и Вашингтон се намират в задънена улича, като една от причините за това е ЕС и нежеланието на блока да включи в разговорите и своята земеделска продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още