IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Volkswagen защити работата на завода в Синдзян

Компанията беше обвинена в нарушения на човешките права там

11:57 | 30.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният концерн Volkswagen планира да продължи дейността си в завода си в региона Синдзян въпреки твърденията за нарушаване на човешките права там, заяви главният изпълнителен директор в коментари, публикувани от вестник Handelsblatt в понеделник.

Германската компания, която има съвместно дружество с най-големия китайски производител на автомобили SAIC Motor, от 2013 г. насам управлява завод в Урумчи – столицата на западния регион, където западни държави и групи в сферата на човешките права твърдят, че етническите уйгури са подложени на изтезания и задържане, пише Ройтерс.

„Вярвам, че присъствието на SAIC Volkswagen води до подобряване на ситуацията за хората“, казва главният изпълнителен директор Хеберт Дийс.

„Пътуваме дотам и, както навсякъде по света, гарантираме, че се прилагат нашите трудови стандарти и че се уважават културните и религиозните различия“, казва Дийс за Handelsblatt.

Според него всяко доказателство за неправомерни действия в завода в Синдзян ще бъде посрещнато с „мощен“ отговор, се посочва в статията.

Германското министерство на икономиката е отказало да предостави на VW гаранции за покритието на нови инвестиции в Китай заради твърденията за нарушаване човешките права, сочи статия от петък в Der Spiegel.

Китай непрекъснато отрича малтретиране на уйгурите, описвайки предполагаемите лагери за задържане като доброволни центрове за професионално обучение.

Volkswagen е изправена пред натиск да адресира опасенията за нарушаване на човешките права и в Бразилия, където прокуратурата започна разследване по обвинения за нарушаване на човешките права, свързани с ферма за добитък в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още