IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайланд вдига летвата при производството на електромобили до 2030 г.

Страната планира да увеличи дела на произвежданите в страната електромобили до 30 на сто до края на десетилетието, за да ограничи замърсяването на въздуха

15:14 | 09.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Тайланд възнамерява да си постави за цел до 2030 г. делът на електромобилите, произведени в страната от Югоизточна Азия, да достигне 30%, като част от усилията на властите да решат проблема със замърсяването на въздуха, съобщава Bloomberg.

Правителството на страната иска да „ускори налагането и производството на електрически превозни средства, като националните стратегии се фокусират върху решенията за околната среда и замърсяването на въздуха“, заяви в интервю министърът на индустрията Сурия Джуангронгруангкит.

Според министъра Тайланд вече се е превърнал в производствен автомобилен център и сега „е време да се съсредоточим върху електромобилите“. 

Въпреки че приносът на автомобилната промишленост към глобалното замърсяване е значително по-малък от други източници на парникови газове като пожарите, проучване, поръчано от японския автомобилен концерн Nissan Motor Co., показва, че 91% от тайландците са склонни да си купят електромобил поради екологични съображения. Проучването установява, че 43% от собствениците на конвенционални автомобили в страната биха обмислили възможността да си купят електромобил, когато решат да се разделят със старото превозни средство през следващите три години.

Някои от мерките, свързани със стимулирането на вътрешния пазар и постигането на целта до 2030 г., включват насърчаване на използването на електрически превозни средства от държавните агенции, данъчни облекчения и предимство при паркиране за притежателите на електрически превозни средства, повече стимули за инвестиции от страна на компаниите, както и развитие на зарядната инфраструктура в цялата страна, изтъква министърът.

Целта от 30% ще включва автомобили, мотоциклети и автобуси, добавя той.

Подобни инициативи биха подпомогнали устойчивия растеж при продажбите на електромобили в Тайланд, смята Алън Ейбрахам, анализатор в BloombergNEF. Въпреки че тайландският пазар на електромобили все още е малък, той показа „голяма устойчивост“ през миналата година въпреки пандемията, която притиска общите продажби на автомобили, коментира Ейбрахам. Продажбите на електрически превозни средства се увеличават с 1,4% през 2020 г. в страната, докато продажбите на конвенционални автомобили се свиват с 26%.

Тайланд вече предостави привилегии за изграждане на електромобили на редица компании като Nissan, Toyota Motor Corp., Mercedes-Benz AG, BMW AG и Mine Mobility.

През ноември правителството одобри нови стимули за увеличаване на производството на електромобили, включително 3-годишен гратисен период по отношение на данъците за производителите на плъгин хибридни автомобили и 8-годишен такъв за корпоративния данък, засягащ производителите на изцяло електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още