IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla повишава цените на Model 3 и Model Y в САЩ и Китай

Ценовото увеличение в размер на 1000 долара за американския пазар и над 1500 долара за Китай се отнася за версиите Long Range на двата модела

10:34 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Eva Marie Uzcategui/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Американският електромобилен производител Tesla Inc. повиши цените на предлаганите в САЩ Model Y и Model 3, версия Long Range, с по 1000 долара, след като предишната седмица това направи и местния конкурент Rivian. За Китай концернът, ръководен от главния изпълнителен директор Илон Мъск, увеличи цените на същите произведени в азиатската страна модели с по 10 хил. юана (1582,40 долара), става ясно от сайта на Tesla. 

Компанията повишава цените на най-достъпните версии на своите два модела вече няколко пъти през миналата година в САЩ, според Ройтерс. В Китай, където Tesla среща значително по-голяма конкуренция сред местните компании, предпочита значително по-рядко да променя цените, опитвайки се привлече повече клиенти. В САЩ концернът доминира и може да си позволи значително по-често покачване на цените.

От януари 2021 г. насам цената на Model Y Long Range за американския пазар е нараснала с 20%, докато тази на Model 3 Long Range се е увеличила с 10,6 на сто за същия период.

Увеличението е направено на фона на нарастващите разходи за суровини, проблем, който беше задълбочен от руското нахлуване в Украйна. Това може да помрачи надеждите на Мъск и други ръководители на електромобилни концерни да създадат по-достъпни електрически превозни средства.

Покачващите се цени на никел, литий и други суровини заплашва да забави прехода от двигатели с вътрешно горене към автомобили, захранвани с батерии. Именно батериите, които са най-скъпата част от електромобила, започнаха да поскъпват през последните месеци след няколко години на стабилен ценови спад. Това ще спъне по-широкото налагане на електрическата мобилност, смята Грегъри Милър, анализатор в Benchmark Mineral Intelligence.

Американският конкурент на Tesla Rivian увеличи с около 20% цените на своите модели R1T и R1S в рамките на миналата седмица, предизвиквайки остри критики от страна на потребителите. Това беше последвано от съдебно дело, заведено от акционер на компанията, според който подобно решение ще засегне репутацията на Rivian и рискува отмяната на много от вече направените резервации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още