IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla започва доставките на китайския Model Y за Европа до седмици

Първите превозни средства, сглобявани в гигафабриката край Шанхай, ще бъдат доставени още през август на клиенти в Германия

12:58 | 13.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се американският производител на електромобили Tesla Inc. да започне доставките на произведения в Китай Model Y за Европа в рамките на няколко седмици, съобщава Automotive News Europe.

Първите превозни средства ще бъдат насочени към клиенти в Германия още през август, според DPA, която цитира официално съобщение на най-големия производител на електрически превозни средства в света.

Въпросните електромобили ще бъдат сглобявани във фабриката на Tesla в Шанхай. 

Първоначалните планове на концерна да започне производството на Model Y в своята фабрика край Берлин през юли пропаднаха, тъй като завършването на съоръжението беше отложено за края на тази или началото на следващата година.

Model Y ще се конкурира с премиум SUV (sport utility vehicle) модели, докато продажбите на електромобили продължават да нарастват ускорено в Европа. Автомобилът на Tesla е малко по-голям от първия електромобил на компанията за масовия пазар – Model 3.

Продажбите на компанията на Илон Мъск в Европа нарастват с 42% до 41 230 броя през първите пет месеца на годината, показват изчисления на JATO Dynamics. Model 3 е най-популярният автомобил на Tesla в региона, като е отговорен за 40 858 от общите продажби на концерна.

Tesla успява да продаде и 277 броя от Model X и 155 от по-високия клас Model S.

Според Мъск Model Y има потенциал да изпревари по продажби всички други превозни средства, които компанията произвежда.

Китай и САЩ са най-големите пазари на Tesla.

Компанията се сблъска с редица препятствие по време на изграждането на своята фабрика край Берлин, като Мъск вече изрази своето недоволството от тромавата бюрокрация и регулациите на Германия.

Той планира годишно производство от 500 хил. електромобила Model Y и Model 3 в гигафабриката в Германия. За момента компанията не е получила окончателно разрешение за строителство на фона на множеството протести и съдебни искове от страна на природозащитни организации.

Миналата седмица Ройтерс съобщи, че компанията е заплашена от глоба заради незаконна строителна дейност на мястото на планираната нова фабрика за автомобили край Берлин. Министерството на околната среда на германската провинция Бранденбург е установило, че концернът е изградил резервоари на терена, за който все още няма разрешително за строеж, пише вестник Tagesspiegel.

В края на май местната полиция започна разследване относно пожара, пламнал близо до строителната площадка на фабриката на Tesla, разглеждайки възможността за политически мотив, след като крайнолеви активисти поеха отговорност за инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още