IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще изкупи обратно свои акции за 3,5 млрд. долара

Обратното изкупуване е първото за последните пет години и най-голямото от 2003 г. насам

21:11 | 26.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Toyota ще изкупи обратно свои акции за 3,5 млрд. долара

Toyota Motor Corp. ще изкупи обратно до 1,89% от акциите си на стойност до 360 млрд. йени (3,5 млрд. долара). Това би било най-голямото изкупуване на акции на автомобилния гигант от повече от десетилетие, пише Ройтерс.

Toyota, която очаква рекордни печалби за финансовата година, приключваща на 31 март, връща средства към своите акционери и повишава възвръщаемостта на собствения си капитал, след като към края на декември паричните й средства се увеличиха до 1,8 трлн. йени.

Най-големият производител на автомобили в света съобщи, че ще продаде 30 млн. акции на Japan Trustee Services Bank за символичната сума от 1 йени за акция заедно с дивидентите, чрез които компанията финансираше нова фондация, подкрепяща развитието на автомобилната индустрия и опазването на околната среда. Останалите 30 млн. акции ще бъдат обезсилени.

Toyota извлече ползи от по-слабата йена, която увеличи стойността на износа на компанията. Очакванията са, че концернът ще реализира нетна печалба за 1,9 трлн. йени за фискалната година.

Обратното изкупуване е първото за последните пет години и най-голямото от 2003 г. насам, когато Toyota похарчи около 390 млрд. йени. Според анализатори автопроизводителят е трябвало да инвестира допълнително за увеличаване на продажбите и производството.

Toyota и дружествата от нейната групата си поставят за цел да продадат 10,32 млн. превозни средства през 2014 г., което е с 4% повече спрямо миналата година. От компанията съобщиха, че през следващите две години не планират строителство на нови заводи, след като бързата експанзия преди финансовата криза от 2008 г. причини огромни загуби.

Планът за обратно изкупуване на акции трябва да бъде одобрен от годишното общо събрание на акционерите през юни, уточниха от японския концерн. Покупката ще започне след събранието, но не по-късно от 26 март 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още