IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen продава, но Toyota печели

Японският концерн отчете ръст на печалбата от 10% до 4,75 млрд. евро

12:34 | 04.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Приходите от продажбите са скочили с 9,4 на сто на годишна база до почти 7 трлн. йени (51 млрд. евро). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Приходите от продажбите са скочили с 9,4 на сто на годишна база до почти 7 трлн. йени (51 млрд. евро). Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp, който наскоро бе изместен от лидерската си позиция като най-голям производител по брой на продажбите, отчита през изминалите три месеца нов сериозен ръст за тримесечната си печалба.

Печалбата за периода между април и юни скочи с 10 на сто до 646,4 млрд. йени (около 4,75 млрд. евро), докато анализаторите очакваха средно печалба от 607,5 млрд. йени. Оперативната печалба нараства с 9,1 на сто до 756 млрд. йени, предава Ройтерс.

И по отношение на приходите Toyota надмина очакванията. Приходите от продажбите са скочили с 9,4 на сто на годишна база до почти 7 трлн. йени (51 млрд. евро). Анализаторите очакваха този показател да възлезе на 6,8 трлн. йени. Само че през тримесечието компанията е продала с около 127 000 коли по-малко в сравнение със същия период на миналата година, или 2,1 милиона.

Припомняме, че преди седмица базираният във Волфсбург германски концерн Volkswagen измести японците от лидерската позиция по брой продадени коли. Германската компания обаче намали своята прогноза за годишни продажби до 10,1 млн. коли. Днес и Toyota понижи леко прогнозата си до 10,12 млн. коли. Досегашната прогноза бе за 10,15 млн. единици. 

По отношение на печалбата Toyota е далеч преди конкурентите си. Това обстоятелство обаче концернът дължи отчасти и на слабата йена, която прави износа му по-рентабилен. 

На най-големия за японския производител пазар – САЩ, концернът отчита ръст в продажбите от 1,7 на сто – по-слабо нарастване от общия пазар, който се е повишил за същото време с 3,3 на сто. Концернът е продал тук повече джипове и пикапи, но по отношение на леките МПС-та, които формират повече от половината продажби, е отчетен спад от 8 на сто.

Бизнесът в Китай не се съдържа в сега представения отчет. В последно време обаче компанията успява да расте на най-големия в света пазар и надмина Nissan по отношение на продажбите на коли. Всичко това обаче не се отразява в сегашните данни, защото фискалната година за Toyota започва през април, докато в Китай тя съвпада с календарната година. Ето защо в първоначалния отчет сега се съдържат данни за периода за всички важни региони без Китай. 

Японският автомобилен производител остави непроменена прогнозата си за нетната печалба за фискалната година, която приключва в края на март 2016 г. на ниво от 2,25 трлн. йени и повиши леко прогнозата си за приходите заради по-силните ползи от валутните изменения.

Книжата на Toyota приключиха сесията със спад от 1 на сто, докато широкият индекс Nikkei 225 остана непроменен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още