IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen възстановява частично производството във Волфсбург

Концернът връща втората смяна на производствената линия, където се сглобява Golf

14:54 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen увеличава производството в своя основен завод във Волфсбург по-бързо от първоначално планираното, тъй като ситуацията с доставките се стабилизира въпреки продължаващата война в Украйна, съобщава Automotive News. 

Втората смяна в завода, която сглобява флагмана на марката Volkswagen – Golf, ще се върне на работа в сряда (23 март), посочват от компанията, която запази първото си място в Европа по продажби на леки коли за 2021 г. 

През следващите седмици Golf ще се произвежда на три смени, за да може Volkswagen да доставя превозните средства на клиентите възможно най-бързо, добавят от бранда. Бъдещото производство ще се управлява в зависимост от ситуацията с доставките, добавят от компанията.

Volkswagen заяви, че заводите му в Цвикау и Дрезден, които произвеждат електрически автомобили от семейството ID, ще се нуждаят от повече време, преди да възстановят своята дейност напълно.

Цвикау, където се произвеждат компактни електромобили на марките VW, Audi и Seat Cupra, ще възстанови дейност след фабриката във Волфсбург, но едва в началото на април.

По-рано този месец главният изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс предупреди, че една продължителна война в Украйна рискува да бъде „много по-лоша“ за икономиката на Европа от пандемията от коронавирус. Прекъсването на глобалните вериги на доставка "може да доведе до огромни увеличения на цените, до недостиг на енергия и ускорена инфлация", изтъква Дийс.

Войната в Украйна създаде проблеми при доставките за автомобилната индустрия. Най-силно това се усети при производството на кабели, като Украйна е водещ доставчик за региона.

Volkswagen Group се опита да коригира загубената продукция на кабели, като увеличава производството на компонента в Румъния, Унгария, Тунис и Мароко, както и в Мексико и Китай.

Производството на Ford в Германия и Испания също беше засегнато от недостига на части, свързан с войната в Украйна, като изграждането на компактния Focus в завода на Ford в Заарлуис, Германия, е спряно до петък.

Междувременно Renault възобнови производството в завода си в Москва в понеделник, заяви говорител на компанията пред Ройтерс. Там компанията произвеждат моделите Duster, Kaptur и Arkana, както и Nissan Terrano.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още