IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск пристигна в Германия за откриването на гигафабриката

С какво заводът на Tesla е толкова специален и ще му се отрази ли войната в Украйна – по-важните въпроси и отговори

10:38 | 22.03.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Така изглежда в момента фабриката в Германия. <em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

Така изглежда в момента фабриката в Германия. Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Във вторник в Бранденбург ще се пише икономическа история. Първият завод на пионера в областта на електромобилността Tesla в Европа ще бъде открит в Грюнхайде, недалеч от Берлин. След две години строителство и безброй процедури за одобрение "Гигафабриката" стана нов завод за автомобилостроене в източната част на федералната република.

 

Това е достатъчна причина главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск да пътува до провинция Бранденбург. В понеделник следобед най-богатият човек в света кацна в Берлин-Шьонефелд с частния си самолет, идвайки директно от Тексас. Днес предприемачът ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, федералния министър на икономиката Роберт Хабек, министър-председателя на Бранденбург Дитмар Войдке и министъра на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах в Грюнхайде.

Но защо се събират всички тези знаменитости? Какво точно е построено тук, на изток от Берлин? Какви превозни средства ще се произвеждат там от Tesla, колко хора ще намерят работа? И какво означава войната в Украйна за завода и неговото производство? Ето и отговорите на най-важните въпроси за откриването на фабриката на Tesla.

Какво ще се произвежда в Грюнхайде?

Засега става дума само за Model Y, който е наполовина SUV и наполовина седан. По-късно може да се добави и Model 3, който е изграден на същата платформа. Model Y е най-новият модел на Tesla, който започна да се произвежда преди две години. Търсенето е голямо, а времето за чакане може да достигне до десет месеца в зависимост от оборудването.

Досега Tesla произвеждаше автомобила в Китай и Калифорния, а сега към тях се присъединява и Германия. Това е важен етап за компанията, а скоро колата ще се произвежда и в Тексас.

Във вторник 30 клиенти ще получат своя Model Y Performance в Грюнхайде. С цена от 67 хил. евро автомобилът е най-скъпият вариант на модела. Той обаче ускорява от нула до 100 км/ч за 3,7 секунди, докато Model Y Long-Range се нуждае от пет секунди.

Фактът, че Tesla ще произвежда първо автомобили с по-качествено оборудване, е добре дошъл за бизнеса. Компанията може да си го позволи, търсенето е голямо.

Съответно и времето за изчакване на клиентите, които не желаят по-мощни двигатели или други екстри, е по-дълго. За Tesla това директно води до по-висок марж.

Кога фабриката ще заработи на пълни обороти?

Доставката на първите автомобили е по-скоро символичен акт. Грюнхайде все още не е готов да произвежда 500 хил. автомобила годишно.

Според експертите Tesla се нуждае от поне три месеца, за да увеличи производството си до това ниво. Машините трябва да бъдат настроени, служителите - обучени, а доставяните части - оптимизирани.

Предимство за Tesla е, че вече произвежда Model Y и познава процесите. Въпреки това компанията иска да изпробва нови производствени методи в Грюнхайде, за да постигне по-високо ниво на автоматизация. В началото това може да доведе до проблеми.

Ако първоначалните проблеми бъдат решени, Грюнхайде ще постигне висока производителност за индустрията: един автомобил на всеки 45 секунди. При германските производители този интервал понастоящем е 60-70 секунди.

Колко работни места ще бъдат създадени?

В началото се говореше за 12 хил. души, а сега вероятно ще бъдат 7000. Според оценките на IG Metall в Грюнхайде вече работят 2500 души, 400 са назначени от агенцията по заетостта във Франкфурт на Одер - 250 от тях преди това са били безработни.

Фактът, че до момента в Tesla работят само 2500 души, предполага, че в началото ще бъде изградена само една производствена линия - защото експертите от бранша смятат, че толкова работници са необходими за производството на 200 хил. до 250 хил. автомобила.

Ако първата линия заработи безпроблемно, тя ще бъде копирана. Създаването на две независими линии има икономически смисъл и е обичайната процедура в индустрията.

За да наеме 7000 души, Tesla трябва да построи и завода за акумулаторни клетки. Сградата за производството в момента е в процес на изграждане. Първоначално батериите и акумулаторните клетки ще бъдат доставяни, но при очаквания голям обем на производството това по-късно ще стане твърде скъпо.

Може ли войната в Украйна да бъде проблем за Грюнхайде?

Това не може да се изключи, но е малко вероятно. „В момента Tesla и Space X отбелязват значително увеличение на цените на суровините и логистиката", написа Мъск в Twitter преди седмица.

Една от причините за това са затрудненията в доставките поради войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Например, според CNBC Tesla е използвала в Грюнхайде алуминий от руската компания „Русал“. Основният доставчик обаче е норвежката компания Norsk Hydro.

Повишаването на цените и отпадането на руските доставчици на никел предизвикват безпокойство у производителите на електрически автомобили, тъй като металът се използва основно за батериите. През последните години обаче Tesla предвидливо сключи договори за доставка с няколко производители, като гиганта BHP от Австралия или по-малки доставчици като Talon Metals в САЩ.

В сравнение с други производители Tesla произвежда много части сама, което означава, че като цяло е по-независима от доставчиците. Това се отнася и за полупроводниците и други високотехнологични компоненти. Но кризата със суровините не подмина и компанията: преди няколко дни тя повиши цените си с до десет процента.

По материали на Bloomberg, Ройтерс и Handelsblatt

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
rainmaker
преди 2 години
Очевидно целта е трансфер на технологии и специалисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 2 години
Интересно ми е, работниците ще членуват ли в немските профсъюзи, дали ще им се плащат немски заплати и как ще се отрази това в крайна сметка на цената на тези компютри на колела. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още