Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Купуват щадящи тестове за COVID за малките ученици

Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата от 1 до 4 клас в училищата, каза Стойчо Кацаров

Купуват щадящи тестове за COVID за малките ученици

Снимка: БГНЕС

Щадящи тестове за COVID за малките ученици ще бъдат вкарани в системата на образованието, за да се възстановява поетапно присъственият учебен процес. Това обявиха на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров и образователният Николай Денков.

„Подписахме и внасяме в Министерския съвет проект на постановление на Министерството на образованието, с който да се осигурят 13 млн. лева, с които да се осигурят щадящи тестове за децата”, посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

„Надявам се да осигурим възможно най-бързо тези тестове. Здравното министерството още днес ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове. Желанието ни е да осигурим такива за всички деца от 1 до 4 клас”, добави той и посочи, че изследването ще е два пъти в седмицата.

„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата в училищата”, каза Кацаров.

„Ако нещата тръгнат добре, ще стартираме поетапно и с випуските от горен курс“, каза образователният министър.

Идеята е малките ученици да се тестват два пъти седмично - например в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училището, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка.

Още по темата

Министърът на образованието Николай Денков призова за подкрепа от страна на родителите и учителите, за да проработи новият подход.

"Тестовете може да се правят без медицински лица, самото изпълнение ще бъде от учителите в класа", каза Денков. Ако се налага, ще се включат и допълнителни медицински лица, но по-скоро извънредно.

"Този метод за тестване се ползва в цяла Европа и е напълно щадящ за децата", зяви здравният министър.

От Националната мрежа за децата обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа. От организацията са предложили този подход на властите още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако родители са против тестването, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн, докато другите учат присъствено, посочват от неправителствената организация.

Според Националната мрежа за децата е изключително важно тестването да се въведе и при големите ученици, за да се избегнат дефицитите от онлайн обучението.

Учителите без зелен сертификат също ще се тестват два пъти седмично с антигенни тестове.

Припомняме, че на извънредна среща при президента Румен Радев вчера стана ясно, че кабинетът ще работи по мерки, така че учениците от 1 до 4 клас поетапно да бъдат върнати в присъствена форма на обучение.

По-рано днес изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов заяви по БНТ, че е недопустимо децата да са затворени, докато заведенията работят и че трябва да бъдат взети конкретни политически решения.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Осигурени са тестове за присъственото обучение на всички ученици от 6 декември