Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МОН очаква спад на студентите в икономическите специалности

До 2025 година ще има ръст на учещите и дипломиращите се в педагогическите специалности, сочи картата на висшето образование

МОН очаква спад на студентите в икономическите специалности

Снимка: Архив Ройтерс

През следващите години процесът по ребалансиране на броя на студентите по професионални направления ще продължи и се очаква спад на учещите в направление "Икономика" на фона на ръст по отношение на "Педагогика", става ясно от Националната карта за висшето образование, одобрена по време на заседанието на служебното правителство.

Като абсолютен брой студентите в направление икономика ще бъдат с 2400 по-малко, а в педагогическите специалности - с 1700 повече, отбелязват от Министерството на образованието и науката (МОН).

Още по темата

Очакванията на експертите са, че през следващите години броят на завършилите висше образование български граждани ще продължи да намалява - в периода между 2021 - 2025 година ще се дипломират 239 хил. абсолвенти. В периода 2016 - 2020 година техният брой е 263 хил.

Най-голямо увеличение на броя на завършилите през следващите пет години се очаква в "Теория и управление на образованието" (със 76%), "Материали и материалознание" и "Педагогика на обучението по ..." (с по 45%). Най-голям спад ще има в "Животновъдство", където се очакват с 41% по-малко абсолвенти, "Металургия" (- 39%), "Социални дейности" и "Туризъм" (-32%) и "Икономика" (-31%).

Одобрената днес (22 юли) Националната карта на висшето образование дава информация и за актуалната профилна и териториална структура на висшето образование в страната. Документът идентифицира регионалните потребности за развитие на висшето образование в зависимост от демографския потенциал и състоянието на пазара на труда в различните райони в страната, уточняват още от образователното ведомство.

Картата определя и групи професионални направления, специалности от регулираните професии и висши училища в зависимост от съответствието между профила на предлаганите от университетите образователни услуги и търсенето от страна на  кандидат-студентите, както и в зависимост от реализацията на завършилите на националния пазар на труда.

При разработването на документа са получени становища от всички министерства, работодателските организации и университети в страната.

Идеята е Националната карта на висшето образование да се актуализира всяка година, за да се отчитат промените в необходимостта от специалисти във всеки регион на страната. Документът може да се използва и за разкриване на нови висши училища, факултети и филиали, за контролиране на местата в направленията

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
МОН: Дистанционното обучение задълбочи образователните неравенства