Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Окончателно: Дистанционно обучение и без извънредна епидемична обстановка

От учебната 2023/2024 г. предучилищното образование на децата на 4-годишна възраст е задължително, реши парламентът

Окончателно: Дистанционно обучение и без извънредна епидемична обстановка

Снимка: БГНЕС

През учебната 2020/2021 г. дистанционна форма на обучение ще може да се извършва независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка. При епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала. Това реши парламентът с приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене, предава bTV.

Дистанционното обучение за повече от 30 учебни дни ще бъде възможно, ако поради здравословни причини присъствието на ученика в училище поставя в риск живота и здравето му или живота и здравето на човек, с когото живее на един адрес, както и по избор на ученика и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

Дистанционно обучение до 30 учебни дни ще се разрешава със заповед от директора на училището.

Държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на децата, за които няма места в държавните и общинските детски градини. Тези текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование влизат в сила от 1 януари 2021 г. 

В срок до началото на учебната 2023/2024 година общините трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст в съответствие с изискванията на закона.

Още по темата

В момента предучилищната е задължителна от 5-годишна възраст. Няма да се променят програмите или начините на обучение, които и в момента се използват в забавачките. Децата ще продължат да учат основно чрез игра. За да има достатъчно места в детските градини, законът предвижда две години гратисен период, така че 4-годишните задължително ще са в забавачките от учебната 2023/2024, допълва Dnes.bg.

Просветният министър Красимир Вълчев обясни по време на дебата днес, че тази възраст е критична за децата и най-вече за тези, чийто майчин език не е български.
 
"Всички изследвания сочат, че има голяма разлика между деца, които са ходили на детска градина и тези, които не са. Особено това важи за децата, чийто майчин език не е български. Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпадат от системата в 5-7 клас и са непригодни за пазара на труда", каза той. По думите му ако обаче децата са ходили на забавачка, те стигат до гимназиално образование и след това по-лесно намират работа.  

Според образователния министър правото на децата на образование е задължение на родителите, защото не може да се разчита, че всички имат отношение към училището. Само с принципа на задължителност могат да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността, смята още Вълчев. 

Още по темата

"Франция взе решение за задължителност от 3 години, Румъния също, това е общоевропейска политика, а за България е още по-важно, имайки предвид големия брой на семейства, в които няма отношение към образованието", настоя министърът. 

Припомняме, че двете съществени промени - обхващане на 4-годишните деца в предучилищното образование и възможност за обучение от разстояние в електронна среда, бяха предложени и одобрени от правителството в средата на юни.

Новост за българското законодателство е въвеждането на трайна законова уредба за обучението от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии. Именно тази система беше приложена по време на обявеното в страната извънредно положение и извънредна епидемична обстановка тази пролет.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Голям майтап! То няма достатъчно детски градини в "хубавите квартали", а в гетата да не говорим. Или в училищата ще ги водим на 4г!? През 2023 ще го отложат за 25 и така...

Още от Образование
И българска платформа за дистанционно обучение е сред одобрените от МОН