Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Преболедували и ваксинирани ученици няма да се тестват, за да влязат в клас

Масовото тестване ще продължи, докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души

Преболедували и ваксинирани ученици няма да се тестват, за да влязат в клас

Снимка: Geert Vanden Wijngaert /Bloomberg

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение и ще влизат в училище със зелен сертификат. Това каза по БНТ служебният министър на образованието Николай Денков.

Вчера правителството обяви, че присъственото обучение ще се възстановява поетапно чрез пускането на щадящи тестове за COVID за малките ученици. Идеята е малките ученици от 1 до 4 клас да се тестват два пъти седмично - например в понеделник и в четвъртък преди първия час. Ако някое дете се окаже позитивно, ще бъде връщано на входа на училището, така че да не се налага карантинирането на цяла паралелка. Ако системата с тези тестове проработи, ще се ползва и за випуските от горен курс.

13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите ще стигнат за безплатни тестове за поне месец напред. 

Още по темата

Николай Денков посочи, че около 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от 5 до 7 клас да се върнат в училище след две седмици - веднага след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

Просветният министър заяви, че масовото тестване ще продължи, докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

Днес следобед ще бъде решено какъв точно тип щадящ тест да се закупи - дали и от двата вида, използвани експериментално в някои училища у нас, или да бъде избран само един от тях.

На отраслов съвет ще бъде обсъдено и как точно да се случва тестването в училище. Най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се извършва под контрола на учителите. При най-малките ученици учителят ще има нужда от помощта на още един-двама възрастни.

Въпреки масовото тестване задължителното носене на маска в училище остава, докато не спадне заболеваемостта, заяви още министър Николай Денков.

В отговор на критиките, че масовото тестване в училищата е закъсняло, Денков обясни, че в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна практика. Сега обаче епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за COVID-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението, коментира той.

Щадящите тестове за учениците няма да са задължителни и ако родителите не са съгласни, децата им могат да си останат вкъщи, докато трае епидемичната вълна. „Не става дума за бъркане в носа и гърлото, а за изследване на слюнка“, обясни пред bTV Мира Кожухарова, съветник на здравния министър.

„Детето плюе в една непромокаема торбичка, а възрастните имат ангажимент да извършат пробата, която е специфична само към определен антиген. Дванадесет минути са необходими, за да се отчете резултатът от тестовете, които ще се прилагат в училище.

По думите й тези тестове не са стресиращи за децата, но те важат 48 часа и затова трябва да се правят два пъти седмично.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Николай Денков: Не е ясно кога големите ученици ще се върнат в клас