Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Училищата получават 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици

Машините ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки

Училищата получават 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици

Снимка: Pixabay

Отпускат се 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Средствата са от държавния бюджет. 

Училищата ще закупят общо 16 хиляди преносими устройства. 12 хиляди от машините ще са за ученици, а 4 хиляди - за учители, каза министърът и допълни, че това трябва да се случи до края на годината.

Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища, но най-вече за обучение в класните стаи.

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи. „Общият брой на учениците в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000", коментира той. 

Още по темата

Просветният министър каза, че не се отменя ангажиментът за закупуване на 80 хил. устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. Но това е свързано с по-продължителни процедури, посочи Вълчев.

Красимир Вълчев категорично заяви, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите - 159.

От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден, поясни Красимир Вълчев. По думите му към момента 99,7% от учениците учат присъствено.

През учебната 2020/2021 г. дистанционна форма на обучение ще може да се извършва, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка. При епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала. Това реши парламентът с приемането на промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

Дистанционно обучение до 30 учебни дни ще се разрешава със заповед от директора на училището.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Затварят училища при 20% ученици със симптоми на грип