Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазари

Dow Jones изтри над 300 пункта след данните за инфлацията

Технологичните акции също изпитаха затруднения в търговията на Wall Street в сряда

Dow Jones изтри над 300 пункта след данните за инфлацията

Снимка: Michael Nagle, Bloomberg LP

Основните индекси в САЩ отбелязаха спад, като преобърнаха предишните си ръстове, тъй като инвеститорите продължиха да осмислят новите данни за инфлацията в страната, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 326,63 пункта до ниво от 31 834,11 пункта. Широкият измерител S&P 500 е надолу с 1,65% до ниво от 3935,18 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 3,18% и завърши деня на равнище от 11 364,24 пункта.

Технологичните акции изпитаха затруднения в сряда и спряха ръстовете на Nasdaq. Цената на акциите на Meta Platforms, Apple, Salesforce и Microsoft се понижи съответно с 4,5%, 5,2%, 3,5% и 3,3%, тъй като инвеститорите продължиха движението им извън зоните на растеж. Секторите на информационните технологии и стоките от неосновна необходимост отбелязаха спад от по над 3%, като тласнаха надолу S&P 500.

В същото време Visa и Merck бяха най-добре представящите се акции в Dow. Макар че повечето сектори се озоваха на отрицателна територия, енергийният сектор отбеляза ръст от около 1,4%. Секторът на комуналните услуги се пребори да се задържи на зелена територия с повишение от около 0,8%, а секторът на суровините запази нивото си от предишната сесия.

Индексът на потребителските цени за април показа увеличение с 8,3%, което е над очакванията за 8,1% от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones. Ръстът на цените остава близо до 40-годишния връх от 8,5% през март.

Основната инфлация, която не включва цените на  храните и енергията, се е ускорила с 6,2% спрямо очакванията за 6%. На месечна база индексът на потребителските цени се е повишил с 0,3%, а основният индекс – с 0,6%. Това е сигнал, че инфлацията може да е достигнала връхна точка, но натискът върху цените вероятно ще се запази.

След публикуването на данните за инфлацията доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа за кратко премина прага от 3%, след което се понижи до 2,93%. Доходността по 30-годишните облигации е на ниво от 3,047%.

На корпоративния фронт книжата на Coinbase поевтиняха с над 26,4%, след като криптоборсата публикува новите си тримесечни резултати. Инвеститорите очакват данните от Walt Disney, Rivian и Beyond Meat след края на борсовата търговия.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,13% до 104,05 пункта. Еврото отслабна с 0,15% до 1,051 долара, а паундът е надолу с 0,67% до ниво от 1,224 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,33% до 130 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, след като спадна с близо 10% в предходните две сесии, подкрепена този път от притесненията за предлагането, тъй като притокът на руски газ за Европа намалява, а ЕС работи по набирането на подкрепа за руско петролно ембарго.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 5,63 долара до 108,09 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 6,47 долара към стойността си до 106,23 долара за барел.

Американските фючърси върху златото отбелязаха ръст от 0,7% до 1852,80 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Пазари
КФН не е открила нарушения при "Градус"