Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ускоряването на щатската инфлация надмина прогнозите на икономистите

Данните показват, че на Федералния резерв на САЩ предстои още много работа, за да озапти бързото покачване на цените

Ускоряването на щатската инфлация надмина прогнозите на икономистите

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инфлацията в САЩ е останала на рекордно високи равнища през април, надминавайки прогнозите на икономистите и поставяйки под риск икономическата експанзия на страната, съобщи министерството на труда на САЩ, цитирано от CNBC.

Още по темата

Индексът на потребителските цени в САЩ е записал повишение от 8,3% на годишна база през април, което е над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показва леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 6,2% спрямо прогнозите за равнище от 6%.

Месечното увеличение на показателя също е било над очакванията в размер на 0,3% (спрямо прогнози за 0,2% ръст) и на 0,6% за основната инфлация, извън храните и енергията (спрямо очакванията за 0,4% ръст).

 

В отговор на бързото покачване на цените Федералният резерв на САЩ повиши лихвите два пъти, като на последното си заседание миналата седмица одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам. Данните в сряда обаче показват, че на централната банка ѝ предстои още много работа.

Покачването на цените означава, че покупателната способност на домакинствата е намаляла. Инфлационно изгладеният ръст на реалните заплати е бил отрицателен в размер на 0,1% на месечна база въпреки номиналното увеличение от 0,3% в средното почасово заплащане. На годишната база заплатите са намалели с 2,6%, докато почасовото заплащане е нараснало с 5,5 на сто.

Още по темата

Данните повлияха негативно на предборсовата търговия на Wall Street, където доходността по 10-годишните щатски облигации отново се изстреля над 3%.

Цената на енергоносителите е намаляла с 2,7% на месечна база спрямо отчетения ръст от 30,3% за година, докато бензинът е поевтинял с 6,1% спрямо март. Храните са станали с 9,4% по-скъпи.

Голям принос за ръста на цените са имали и продажбите на автомобили, тъй като проблемите на веригите на доставка - особено на ключовите за сектора чипове - доведоха до ръст в цените. Автомобилите втора употреба са станали с 0,4% по-евтини на месечна база, но цената на новите автомобили се е покачила с 1,1%. На годишна база покачването на цените е достигнало съответно 22,7% и 13,2% за двете категории.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Глобалните икономически перспективи са се влошили „съществено“