IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ускоряването на щатската инфлация надмина прогнозите на икономистите

Данните показват, че на Федералния резерв на САЩ предстои още много работа, за да озапти бързото покачване на цените

16:48 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Инфлацията в САЩ е останала на рекордно високи равнища през април, надминавайки прогнозите на икономистите и поставяйки под риск икономическата експанзия на страната, съобщи министерството на труда на САЩ, цитирано от CNBC.

Индексът на потребителските цени в САЩ е записал повишение от 8,3% на годишна база през април, което е над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показва леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 6,2% спрямо прогнозите за равнище от 6%.

Месечното увеличение на показателя също е било над очакванията в размер на 0,3% (спрямо прогнози за 0,2% ръст) и на 0,6% за основната инфлация, извън храните и енергията (спрямо очакванията за 0,4% ръст).

 

В отговор на бързото покачване на цените Федералният резерв на САЩ повиши лихвите два пъти, като на последното си заседание миналата седмица одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам. Данните в сряда обаче показват, че на централната банка ѝ предстои още много работа.

Покачването на цените означава, че покупателната способност на домакинствата е намаляла. Инфлационно изгладеният ръст на реалните заплати е бил отрицателен в размер на 0,1% на месечна база въпреки номиналното увеличение от 0,3% в средното почасово заплащане. На годишната база заплатите са намалели с 2,6%, докато почасовото заплащане е нараснало с 5,5 на сто.

Данните повлияха негативно на предборсовата търговия на Wall Street, където доходността по 10-годишните щатски облигации отново се изстреля над 3%.

Цената на енергоносителите е намаляла с 2,7% на месечна база спрямо отчетения ръст от 30,3% за година, докато бензинът е поевтинял с 6,1% спрямо март. Храните са станали с 9,4% по-скъпи.

Голям принос за ръста на цените са имали и продажбите на автомобили, тъй като проблемите на веригите на доставка - особено на ключовите за сектора чипове - доведоха до ръст в цените. Автомобилите втора употреба са станали с 0,4% по-евтини на месечна база, но цената на новите автомобили се е покачила с 1,1%. На годишна база покачването на цените е достигнало съответно 22,7% и 13,2% за двете категории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още