IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. е била още една силна година за хотелите в Европа

София е на второ място по най-евтини хотели на Стария континент след Бирмингам, сочат данните на консултантска компания

16:04 | 01.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на хотелските стаи в Европа са регистрирали още една силна година през 2018 г., като са отбелязали ръст от 3% и са достигнали нов рекорд, сочи ежегодният Индекс за оценка на хотелите в Европа, изготвян от HVS и цитиран от онлайн изданието Property Magazine International.

Въпреки че цените на хотелските стаи са постигнали по-малък ръст в сравнение с 2017 г., когато той бе 3,9%, миналата година много градове са се възстановили, а на някои пазари, които в предишни години изоставаха от средното за Европа равнище, цените са се задържали на същото ниво.

„Въпреки че в Европа има геополитическа несигурност и нестабилност, влиянието им върху инвеститори, предприемачи и кредитори в хотелиерския сектор сякаш непрекъснато отслабва. Макар че промените през 2018 г. бяха много по-скромни, отколкото през 2017 г., без двуцифрен растеж, годината беше положителна за хотелите в Европа с растеж и възстановяване в много градове, нов рекорд на цените, постигнат от много пазари, и положителни перспективи за бъдещето“, отбелязва Мегали Кастелс, съавтор на тазгодишния индекс на HVS.

Ежегодният индекс взема предвид процентната промяна на цените на стаите в обичайни четиризвездни и петзвездни хотели в 33 големи града в Европа, изразени както в евро, така и в местна валута, и класира пазарите според средната цена на стая.

Хотели в Лисабон, Москва, Париж, Брюксел и Берлин заемат първите пет места по ръст на цените в евро, като португалската столица е отбелязала повишение от 9%. Но големият брой хотели, които се очаква да излязат на пазара в идните три години, вероятно ще ограничи бъдещия ръст на цените на стая в хотелите в Лисабон.

Благодарение на Световното първенство по футбол хотелите в Москва са отбелязали впечатляващ ръст на цените на стая в евро от 8% и 18% само през юни и юли. Хотелите в Санкт Петербург са отбелязали повишение от 6%, което им отрежда шесто място в индекса. В местна валута растежът на тези пазари е бил дори още по-силен.

Париж се завръща в топ пет тази година ръст на цените на стая от 7%. Очаква се цените на хотелите във френската столица да продължат да растат, тъй като все още са значително под пика си от 2014 г. Въпреки че цените в града са нараствали 11 месеца миналата година, през декември цените на стая са намалели заради протестите на „жълтите жилетки“, които наложиха затварянето на редица туристически атракции.

Брюксел, който е на четвърто място в индекса, е постигнал ръст от 7% на цена на стая. Очаква се предлагането на хотели в града да остане стабилно, така че перспективите за представянето на града в бъдеще са оптимистични.
Берлин, който оформя челната петица, отново е отбелязал повишение на цените от 7%, а популярността на града сред туристите расте. Въпреки откриването на 1300 нови стаи миналата година новото предлагане е отговаряло на увеличаването на броя на туристите, запазвайки равнището на цените на стая. Перспективите пред германската столица са положителни, особено с очакваното откриване на новото летище през 2021 г.

Само шест от анализираните 33 пазара са отбелязали спад на цените миналата година, като на дъното на индекса са Барселона заради безредиците, причинени от засилването на движението за независимост на Каталуния, Хамбург, Манчестър, Варшава, Женева и Стокхолм.

От гледна точка на абсолютни стойности на цените на хотелските стаи в Европа Париж, Лондон, Цюрих, Женева и Рим заемат първите пет места сред градовете с най-скъпи хотели, а Бирмингам, София, Братислава, Букурещ и Манчестър са на дъното на индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още