Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

20,5 млрд. евро са инвестирани в многофамилни жилищни сгради в Европа

Делът им в общия обем от инвестиции в имоти през първотно полугодие достига 17%

20,5 млрд. евро са инвестирани в многофамилни жилищни сгради в Европа

Снимка: Архив Ройтерс

Инвестициите в многофамилни жилищни сгради са достигнали близо 20,5 млрд. евро към края на второто тримесечие на тази година в девет страни в Европа, включени в изследване на консултантската компания Savills.

Това се равнява на 61% от общите инвестиции миналата година и около 17% от общия обем от инвестиции в имоти през първото полугодие в изследваните пазари. Миналата година делът им в общото равнище на инвестициите достигна 13%.

През първите шест месеца на годината делът на инвестициите в многофамилни жилищни сгради варира между 8% във Франция и 46% в Дания, 34% в Ирландия, 33% в Холандия, 31% в Швеция и 26% в Германия.

Нарастващият интерес към сектора на многофамилните жилищни сгради не е изненадващ, тъй като е подкрепен от редица благоприятни фактори – търсенето на обекти за наемане расте, особено в градовете, където цените на жилищата се повишават по-бързо от приходите и достъпността на имотите намалява.

Цените на жилищата в ЕС нараснаха с 4,7% на годишна основа през първото тримесечие на 2018 г., докато наемите отбелязаха скок с 1,2% на годишна база, сочат данни на Евростат и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Съотношението между цени на жилищата и доходи на домакинствата расте значително в последните три години, особено в Швеция (21%), Ирландия (21%), Австрия (15%) и Великобритания (12%). Средният дял на наемите възлиза на 24% от разполагаемите доходи в ЕС, което ги превръща в по-достъпна алтернатива на редица пазари.

По отношение на предлагането недостигът на апартаменти под наем е видим в повечето растящи европейски градове, особено за домакинствата със средни или ниски доходи. Статистически данни сочат, че в Швеция, Холандия, Дания и Австрия делът на наемателите спрямо собствениците на жилища е висок за стандартите на ЕС и в някои случаи надхвърля 30%. Предлагането на жилища под наем на частни лица е под средното равнище (под сто на хиляда души население). Асиметрията между търсенето и предлагането е задълбочена от свиването на домакинствата (те се състоят от средно 2,3 души в ЕС) и тенденциите за бърза урбанизация.

Още по темата

Инвеститорите са привлечени от стабилните основи на пазара

Тъй като ерата на ултраниските лихвени проценти може би приключва, перспективите за повишаване на стойността на капитала стават по-видими в имотния сектор. Стабилните основи на сектора на многофамилните жилища привличат интереса на инвеститорите в момент, когато качествените източници на доходи се превърнаха в основен двигател при вземането на инвестиционни решения.

Най-големият пазар през първото полугодие на 2018 г. отново е била Германия с инвестиции в апартаменти под наем на стойност 8,83 млрд. евро, следвана от Холандия с 2,95 млрд. евро. Инвестициите в апартаменти в Дания са достигнали 2,3 млрд. евро, докато Великобритания и Франция също са привлекли значителен капитал от над 1 млрд. евро.

Доходността в сектора постепенно се е свила в последните пет години от 4,5% на 3,1% през първото полугодие на 2018 г. на седемте ключови пазара, наблюдавани от Savills. Най-ниската доходност от първокласни активи през второто тримесечие отчита Берлин, средно под 2,1%, а най-висока е била в Дъблин – 4%.

Консултантската компания смята, че инвестициите в многофамилни жилищни сгради в Европа все още не са достигнали пълния си потенциал. Недостигът на жилища на редица пазари ще изисква повече инвестиции в апартаменти, които ще донесат нов продукт на пазара, прогнозира Savills.

Въпреки че на някои пазари е въведен контрол на наемите, за да бъдат защитени домакинствата с ниски доходи, които най-вече се нуждаят от жилище под наем, инвеститорите продължават да виждат дългосрочна стойност и съобразени с инфлацията източници на приходи от жилищните имоти.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха тримесечно дъно през януари