Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

23 млрд. евро са вложени в индустриални имоти в Европа за тримесечие

Германия остава водещият пазар в сегмента на Стария континент

23 млрд. евро са вложени в индустриални имоти в Европа за тримесечие

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Инвестициите в индустриални и логистични имоти в Европа са нараснали с 6% на годишна основа през деветте месеца на 2020 г. и са достигнали общ обем от 23,2 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания CBRE.

Обемите от сделки с индустриални и логистични имоти продължават да се представят по-добре от широкия имотен пазар, който регистрира спад от 10% от началото на годината. Индустриалните и логистични имоти продължават силната тенденция от 2019 г. и се очаква общият обем на инвестициите за 2020 г. да достигне миналогодишната цифра от 36 млрд. евро.

Най-добре представилата се страна за деветмесечието е Дания, където обемите са нараснали със 141% на годишна основа. В Италия обемите са се удвоили, а в Холандия са скочили с 34%. Германия е регистрирала ръст от 26% на сделките и остава най-големият пазар в Европа, изпреварвайки Великобритания, където обемите са останали непроменени.

Още по темата
Германия е привлякла инвестиции от 5,3 млрд. евро през деветмесечието, докато в индустриални и логистични имоти на Острова са инвестирани 4,8 млрд. евро през същия период. На трето място в Европа е Франция с общ обем на инвестициите от 3,1 млрд. евро. Холандия е успяла да привлече 2 млрд. евро в индустриалните и логистични имоти.

Общият обем от сделки през третото тримесечие е намалял само с 1,5% спрямо същия период на миналата година. В Централна Европа сделките са се утроили, а в скандинавските страни също са отбелязали силен ръст.

Притокът на капитали към индустриални и логистични имоти през последните 12 месеца е нараснал с 18 на сто и е достигнал 38 млрд. евро. Само през третото тримесечие на тази година общият обем от 7,7 млрд. евро е с 52% по-висок спрямо второто тримесечие и се възстановява силно от най-слабите си три месеца от 2016 г. насам.

През последните 12 месеца е отчетен ръст от 41% на трансграничните инвестиции в индустриални и логистични имоти в Европа и скок с 36 на сто на инвестициите от Северна Америка. Вътрешните обеми са скочили с 2% и остават най-голямата категория.

Заради по-малкото им участие в големи портфейлни сделки през миналата година притокът на капитали от азиатски инвеститори намалява с 15%, сочат още данните на CBRE.

Варшава предлага най-висока доходност от първокласни индустриални и логистични имоти сред включените в доклада на компанията градове от 5,50%. Следват Милано и Прага със съответно 5,1% и 5%.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 седмица
хах ... някой от дежурните апокалиптици да се разпише под тази новина ... ?! ... нъл криза идва , що строят всички в Европа фабрики и складове (логистични имоти) ... :)))

Още от По света
Най-зависимата от жилищния пазар икономика в света е изправена пред стрес тест