Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Airbnb набра още 1 млрд. долара

Това се случва само седмица, след като компанията за краткосрочни наеми набра сходно финансиране, за да се справи с кризата

Airbnb набра още 1 млрд. долара

Снимка: GettyImages

Airbnb е набрала 1 млрд. долара първостепенен дълг само една седмица, след като обяви, че е получила сходен размер на финансиране от инвестиционните компании Silver Lake и Sixth Street, предава Financial Times. Новите средства трябва да заздравят още повече резервите на компанията, която е изправена пред рязък спад на бизнеса.

Apollo Global Management, Owl Rock Capital, Silver Lake и Sixth Street са били сред инвеститорите, участвали в новото набиране на капитал, разкриват запознати източници.

Airbnb побърза да заздрави счетоводния си баланс, тъй като пандемията от коронавирус поставя туризма „на пауза“, като засилва напрежението със собствениците на имоти за краткосрочен наем и подлага на съмнение графика на компанията за първично публично предлагане.

Вълната от отменени резервации натежава върху финансите на компанията, които години наред бяха стабилни на фона на други частни технологични компании като Uber. Миналата година Airbnb регистрира положителни парични потоци през всички четири тримесечия и разполагаше с около 3 млрд. долара, съобщават запознати с финансите на компанията източници.

Сега Airbnb прогнозира, че може да върне приходите си на нивата от 2019 г. до януари догодина.

Още по темата
Новият петгодишен заем е с лихва от 7,5 процентни пункта над безрисковата ставка и е първостепенен в сравнение с набрания дълг от Airbnb миналата седмица, съобщават запознати със сделката източници. Компанията е привлякла интерес от инвеститори на стойност 2,5 млрд. долара за набирането на капитал, казва един от източниците.

„Всички действия, които предприемаме през последните няколко седмици, гарантират, че Airbnb ще излезе от бурята на пандемията дори по-силна независимо от това колко дълго продължи тя“, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески в комюнике късно снощи.

Набраното финансиране с дълг и акции, обявено миналата седмица, беше следствие от разговори с десетина инвеститори, тъй като бизнесът на Airbnb беше подложен на натиск през март.

Запознати със сделката източници разкриват, че компанията се е съгласила да плати лихви от над 10% и да предостави на инвеститорите ценни книжа, оценяващи Airbnb на около 18 млрд. долара.

Очакваше се компанията, която беше оценена на 31 млрд. долара по време на кръг за набиране на финансиране през 2017 г., да осъществи едно от най-големите първични публични предлагания тази година, но сега планът е подложен на съмнение заради коронавируса. В един момент Airbnb клонеше към директно листване, при което не се набират нови средства.

Goldman Sachs и Morgan Stanley са консултирали Airbnb при последното набиране на средства чрез дългово финансиране. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Браво! Отново са им гласували доверие!!! Между другото, излезе и проекта наредбата за регистрация

Още от По света
Журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов стана част от Международната федерация за недвижими имоти