Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Азиатските инвеститори в имоти обръщат поглед към ЦИЕ

Най-гоямата сделка миналата година е покупката на индустриалното портфолио на Prologis в Полша и Унгария за 335 млн. евро

Азиатските инвеститори в имоти обръщат поглед към ЦИЕ

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 г. и 2017 г. капитали от Източна Азия са били инвестирани в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) главно чрез мащабни сделки с имотни портфейли в индустриалния сегмент. Той задържа интереса и през 2018 г., въпреки че се наблюдават процеси на диверсификация посредством самостоятелни сделки с един голям актив.

Азиатските инвеститори имат нужда от ликвидност, като сред държавите в ЦИЕ-6 Полша е с доминираща позиция в това отношение, пише консултантската компания Colliers International.

Най-голямата сделка през 2018 г. с азиатски инвеститор е покупката на индустриалното портфолио на Prologis в Полша и Унгария от Mapletree Singapore. Стойността на трансакцията е 335 млн. евро.

Инвеститори от Малайзия, Южна Корея и Филипините са новите купувачи през 2018 г. Сингапур продължава да бъде главен източник на капитал в региона, вероятно поради високия брутен вътрешен продукт и цена на местните недвижими имоти на глава от населението. Китайските инвестиции намаляват на 60 мн. евро през 2018 г. поради наложени ограничения на капиталовите потоци.

Още по темата

RC Analytics отбеляза в свой доклад, че трансграничните трансакции с бизнес имоти от Китай към други държави са спаднали с 60% през 2018 г. Притокът на инвестиции от Източна Азия към ЦИЕ-6 е 9% от общия обем през миналата година.

БВП на глава от населението в Япония, Тайван и Южна Корея е на нива, подобни на тези на източниците на капитал от Западна Европа към ЦИЕ. Състоянието на икономиките и високата обща стойност на бизнес имотите насочва към местна инвеститорска база с дългогодишен опит и ориентирана към бързо растящи пазари.

Доходността, както и нетната възвръщаемост (възвръщаемост минус лихва за дългово финансиране) от първокласни бизнес имоти в ЦИЕ, е по-висока от тази в Източна Азия. Този факт, особено валиден за сегмента на офис площите, ще бъде причина за насочване към пазарите на ЦИЕ, прогнозира Colliers International.

Компанията счита, че умереното повишение на стойността на еврото спрямо местните азиатски валути, което ще продължи и през 2019 г., ще повлияе позитивно върху възвръщаемостта.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Богати американци изкупуват луксозни имоти в Лондон