IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлинчани отхвърлиха идеята за застрояване на бившото летище Tempelhof

Избирателите решиха на референдум, че искат теренът да се запази като парк

13:11 | 26.05.14 г.
<p style="margin-bottom: 0cm">
	<strong><span lang="bg-BG"><span style="font-weight: normal">Местните власти в Берлин предлагаха върху терените да бъдат построени над 4 700 жилища и бизнес площи. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></span></strong></p>

Местните власти в Берлин предлагаха върху терените да бъдат построени над 4 700 жилища и бизнес площи. Снимка: Ройтерс

Берлинчани отхвърлиха идеята за застрояването на бившото летище Tempelhof на местен референдум вчера, съобщава онлайн изданието thelocal.de. През последните години летището се превърна в популярен вътрешноградски парк.

„Гражданите решиха, че искат всичко да си остане такова, каквото е, и ние ще изпълним това решение“, коментира кметът на германската столица Клаус Воверайт.

Пространството е приблизително с размерите на Сентрал парк в Ню Йорк – с площ от 3000 хектара и разположение на възлово, централно място. Освен за евроизборите, избирателите в града трябваше да решават и дали да запазят зеленото пространство на бившото летище, или да разрешат мащабно строителство върху терените.

Според ранните оценки около 65 на сто от берлинчани са гласували против застояването по план, предложен от местните власти.

„Не става въпрос за провал на строителството, а за бъдещето на града. Всяка година в Берлин пристигат по около 50 хил. нови обитатели, а свободните жилища намаляват. Берлинчани искат достъпни жилища, но очевидно не и точно срещу прага им“, коментира още Воверайт.

Tempelhof е един от паметниците на турбулентната история на Германия. На северозападния му край се издига бившият терминал на летището в типичния за нацистите стил „архитектурен гигантизъм“. Сградата е построена в периода 1936-1941 г., отбелязва изданието.

Още в началото на Студената война летището става център за Berlin Airlift, а съюзническите самолети са осъществили над 277 хил. кацания, за да предоставят на западната част на опустошения от войната град храна и гориво в периода 1948-1949 г.

През 2010 г. Tempelhof отново отвори, този път като парк, и се превърна в своеобразен „храм“ за отдих на открито за берлинчани.

Местните власти предлагаха върху терените да бъдат построени над 4 700 жилища и бизнес площи, както и голяма обществена библиотека, спортни площадки и езеро. Проектът за застрояване покриваше около 20 на сто от терена на старото летище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още