Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Бившите най-предпочитани дестинации за луксозни имоти са детронирани от върха

Здравната криза променя географските предпочитания на хората с най-високо нетно състояние, става ясно от нов доклад

Бившите най-предпочитани дестинации за луксозни имоти са детронирани от върха

Цюрих изпреварва Копенхаген и Токио в класацията. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

Здравната криза, прераснала в безпрецедентна икономическа криза, пренарежда картите на големите градове в света, предпочитани от най-заможните хора за покупка на луксозен имот, показва ежегодното допитване на специализираната във високия сегмент на имотния пазар консултантска компания Barnes International.

Дестинации, за които се смяташе, че никога няма да изгубят стойността си, са детронирани от първите места в класацията. Ню Йорк, Лондон, Хонконг, Лос Анджелис и Париж заемаха челни позиции десетилетия наред, но сега за първи път нито един от тях не попада в топ пет в индекса на градовете на Barnes.

През 2021 г. на преден план излизат градове с признато качество на живот, сигурност и известно спокойствие като Цюрих, Копенхаген, Токио, Маями и Стокхолм. Малки градове в планински области или на брега на морето ще бъдат все по-предпочитани през идните години, прогнозира Barnes.

В анализа на компанията попадат хора и семейства с високо или ултрависоко нетно състояние. За да намерят място в една от двете категории, те трябва да разполагат с имущество на стойност между един и 30 млн. долара или повече.

Луксозните имоти, които съставляват едва 6,1% от богатството им, са може би най-малката съставна част от портфейла им с активи, но играят значима роля в живота им, отбелязва Barnes. Повечето хора, които попадат в анализа, притежават най-малко едно ваканционно жилище наред с основния си дом, без да се броят жилищата, които са избрали да купят за себе си или за децата си в предпочитаните от тях големи градове.

Цюрих изпреварва Копенхаген и Токио

На челни места в класацията попадат пет града, които могат да съблазняват и да създават усещане за сигурност на инвеститорите – Цюрих се изкачва от 30-о на първо място, Копенхаген прави скок от 35-о на второ място, изпреварвайки Токио, а Маями се оказва един от големите печеливши от кризата, заемайки четвъртото място. Стокхолм се изчаква до петата позиция благодарение на доброто си управление на здравната криза.

Още по темата
Цюрих, Копенхаген, Маями и Стокхолм предлагат по-добро качество на живот, околна среда и сигурност от всички останали градове, а сега тези три елемента са най-търсени от заможните семейства в градовете по света“, коментира Тибо дьо Сен Венсан, президент на Barnes.

С три града в топ десет – Кохенхаген, Стокхолм и Амстердам, Северна Европа потвърждава статута си на нов двигател в областта на качеството на живот в градовете, а САЩ са подложени на безпрецедентно преосмисляне. Маями се оказва най-предпочитаният град в САЩ от богатите американци, които се оттеглят от Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско. И трите града не попадат в топ 10 на класацията тази година.

Цюрих е банков и финансов център, в който 30% от населението са чужденци. Той често попада в класациите като една от най-престижните дестинации за емиграция благодарение на качеството си на живот и сигурността. В града се намират централите на UBS и Crédit Suisse. Цюрих приема също стотици малки и средни предприятия и стартъпи в областта на здравеопазването, биотехнологиите, високите технологии и екологията. Градът е известен също с художествените си галерии и първокласни музеи и е ценен както заради средновековните си улички, така и заради луксозните ресторанти, барове и магазини.

Цюрих е един от градовете, които са на най-добри позиции да изпъкнат в бъдещата икономика след COVID-19. „През последните десет години наблюдаваме ръст на цените на имотите в града, както на новите, така и на старите. Освен това търсенето на отслабва, а някои индикатори сочат, че сделките с имоти в Цюрих са нараснали с 10% през 2020 г. Това предвещава добро бъдеще за имотния пазар, особено за високия сегмент“, отбелязва Сен Венсан.

Barnes обръща специално внимание и на Маями, който според компанията е напът да осъществи дългогодишната си мечта да се превърне в Wall Street на Юга. Редица големи финансови компании, сред които Goldman Sachs или Blackrock, установиха или ще установят дейността си там. А във времената на работа от разстояние, особено в технологичния сектор, ниските данъци във Флорида, топлото време през цялата година, едни от най-първокласните голф клубове в света и качеството на живот привличат много жители на Ню Йорк и Калифорния.

Цените на луксозните имоти в Маями са средно с 40% под нивото в Ню Йорк, Лос Анджелис и Сан Франциско и се очаква да нараснат значително през идните пет години на фона на най-ниските наличности от жилища от осем години насам.

В десетката на най-предпочитаните градове за закупуване на имот от най-заможните хора в света попадат още Лондон, Париж, Женева, Амстердам и Сидни. В топ 50 на Barnes попадат и три източноевропейски столици – Будапеща, Прага и Варшава, съответно на 26-о, 41-о и 46-о място.

Сред новите градове, които са ценени от най-богатите хора в света, тази година място намират Сеул, Осло, Хамбург, Милано и Бордо.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Контролът върху наемите в Берлин се оказва катастрофа