IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Blackstone дебютира на борсата с бизнеса си за имоти, отдавани под наем

С това IPO секторът на жилищата, отдавани под наем, в САЩ ще се институционализира и легитимира пред инвеститорите

09:17 | 08.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Инвестиционната компания Blackstone Group се превърна в най-големия купувач на имоти след ипотечната криза в САЩ. Компанията буквално пазаруваше на едро отнети от длъжници имоти в – и на търгове в съда, и на онлайн аукциони, пише Wall Street Journal.

Четири години по-късно, след 10 млрд. долара инвестиции и около 50 хил. придобити принудително отнети жилища Invitation Homes LP – дъщерното дружество, което Blackstone основа с цел управлението им, се подготвя за първично публично предлагане (IPO).

Дебютът на компанията на борсата може да бъде още през януари.

Малко е вероятно инвестиционната група да се раздели със своя дял или поне с голяма част от него. По-скоро IPO-то е тест за апетита на инвеститорите към бизнеса с имоти, отдавани под наем.

Ако борсовият дебют мине успешно, това означава, че и секторът на жилищата, отдавани под наем, ще бъде институционализиран точно като отделните сегменти от пазара на бизнес имотите, отбелязва изданието.

Blackstone и други инвеститори неизменно вярваха, че колапсът на пазара на имоти представлява рядка възможност за придобиване на активи на много по-ниска цена от реалната им. Принудителните отнемания на жилища създадоха огромен пазар, който позволи създаването и управлението на достатъчно големи портфейли от имоти, отдавани под наем, собственост на големи институционални инвеститори.

Основното предизвикателство пред тях обаче е хем да удовлетворят исканията на инвеститорите за ръст на приходите и печалбите, хем да не изгонят наемателите си с постоянните увеличения на наемите, което би изкарало хората на пазара на имоти като купувачи.

Напоследък, също така, компанията все по-трудно намира нови жилища на толкова атрактивни цени.

Изданието припомня, че Invitation Homes LP няма да е първото дружество от сектора, което ще дебютира на борсата. През 2013 г. започна да се търгува American Homes 4 Rent – компания, създадена година по-рано от магната Б. Уейн Хюз. Компанията притежава около 48 хил. жилища в 22 щата.

Starwood Waypoint Residential Trust дебютира на борсата през 2014 г. След като се обедини с по-малък конкурент, компанията се преименува на Colony Starwood Homes и вече е третият най-голям собственик на жилища в страната.

С дебюта и на дружеството на Blackstone, ако той е успешен, инвеститорите няма да има нужда да бъдат убеждавани, че секторът на имотите, отдавани под наем, е легитимен и печеливш бизнес. Основният тласък за него идва от силното търсене на жилища под наем и ограниченото предлагане. Това води и до ръст на наемите, най-вече на еднофамилните къщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още