IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на започнатите нови домове във Великобритания с ръст от 10% през 2014 г.

Планът на британското правителство да стимулира строителството на нови жилища е довел до възстановяването на сектора

10:29 | 20.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нови данни показват ръст на броя на новите домове, които се строят във Великобритания. Те са се увеличили с 10% спрямо 2013 г., като са достигнали най-високия брой от 2007 г., съобщава PropertyWire.

Започнатите нови домове през 2014 г. са достигнали 137 000. В столицата Лондон началните нива през 2013 г. и 2014 г. са били най-високите от 2005 г. и 2006 г., показват данни на правителството и местните общини.

Общо 700 000 нови домове са били приключени от края на 2009 г. и над 200 000 от началото на правителствената програма за помощ Help to Buy (Помощ за покупка).

„Ние наследихме пазар на имоти, при който строителите не можеха да строят, кредиторите не отпускаха заеми и купувачите не можеха да купуват. Направихме много, за да помогнем на имотната индустрия да стъпи на краката си, но има още много за вършене“, заяви министърът на жилищата Брендън Люис.

„Тези данни показват, че сме на прав път. Сега нивата на строителство на жилища са на най-високите от 2007 г. и за пръв път купувачите се включват в пазара с рекордни бройки. Това се дължи на дългосрочния ни икономически план и усилия да преборим дефицита, който наследихме, като след намаляването на лихвите до рекордно ниско ниво сега е най-доброто време да вземеш ипотека“, допълни той.

Министерството посочи, че икономическият срив от 2008 г. е унищожил строителната индустрия за къщи, с което е свалил нивото им до най-ниската стойност от 20-те години на миналия век и е довел до загубата на четвърт милион работни места. Правителството е приоритизирало ограничените финансови ресурси към строителството на домове като ключова част от дългосрочния си икономически план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още