IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 10-та в ЕС по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие

Страната ни се нарежда на 20-то място от 55 пазара в глобалната класация на Knight Frank

11:41 | 09.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages</em></p>

Снимка: FreeImages

България е 10-та в Европейския съюз (ЕС) и 20-та в глобален мащаб от 55 пазара по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на годината, показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Статистиката, която компанията ползва, е от Евростат, след като Националният статистически институт (НСИ) спря да предоставя детайлни данни за цените на жилищата и публикува само индекси.

През третото тримесечие на годината в България е отчетен ръст на цените от 6,5% на годишна база и 2,8% спрямо предходното тримесечие, показват данните. Това ни поставя в групата на пазарите с умерен ръст на цените до 7-8%.

В тази група попадат още пазари като Чехия, Холандия, Латвия, Румъния, САЩ, Великобритания и други.

Най-бързо растящият пазар на жилища в Европейския съюз (ЕС) е Литва с 10% годишен ръст , но спад от 1,1% за тримесечието. Страната е на пето място в глобалната класация.

Световен лидер по ръст на цените на жилищата за поредно тримесечие остава Турция, макар че пазарът в страната видимо се забавя заради събитията след неуспешния опит за преврат. Годишният ръст се забавя до 13,9%, а за тримесечието – до 3,5%.

Непосредствено след Турция е Нова Зеландия с увеличение на цените от съответно 13,5% и 5,8%. Трета е Исландия с ръст от съответно 12,9% и 6%.

Топ 10 се допълва от Канада, Литва, Австрия, Чили, Китай, Малта и Швеция.

В дъното на глобалната класация е Украйна с годишен спад на цените на жилищата от почти 10 на сто през третото тримесечие, отчита компанията.

На второ място е Тайван с понижение от съответно 9% и 0,4%, а на трето – Хонконг с 5,5%, но ръст от 4,8% за тримесечието.

Топ 10 на най-слабо представящите се пазари се допълва от Сингапур, Кипър, Гърция, Италия, Мароко, Бразилия и Финландия.

Компанията отчита ръстове на цените на имотите на 44 от анализираните 55 пазара. Средният ръст на цените в световен мащаб достига 5,3% през третото тримесечие на годишна база – най-силният от две години насам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още