Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

България в надпревара с Турция и Крим за руските купувачи на имоти

Руснаците отново искат да купуват в чужбина, но бюджетите им често са недостатъчни за Испания, Хърватия и Черна гора

България в надпревара с Турция и Крим за руските купувачи на имоти

Руските купувачи са основен фактор за пазара на ваканционни имоти у нас. Снимка: Investor.bg

Руските купувачи отново търсят имоти в чужбина, като в новите условия България има големи шансове да покачи своя дял спрямо конкурентните пазари, сочат наблюдения на компанията Green Life. Новите конкуренти на страната в тази надпревара са Турция и Крим, сочат още наблюденията на консултантите.

Стресът на руския пазар, настъпил през есента на 2014 г., постепенно отминава, отчитат от Green Life след участието си в международно имотно изложение в Москва. За по-малко от месец (в сравнение с предходен форум в руската столица в началото на февруари) е настъпила коренна промяна в поведението на купувачите. Според българските експерти руските граждани показват реални намерения за покупка на имот в чужбина, като за повечето от тях това е възможност да напуснат Русия.

„По време на изложението видяхме активни и реално заинтересовани купувачи, готови да се запознаят с конкретни предложения и сравняващи реални възможности за покупка”, споделя впечатленията си Антоанета Тодорова, търговски директор в Green Life. „Промяната от началото на февруари е осезаема, за нея има както психологически, така и чисто финансови фактори. Кризата и войната в Украйна се превърнаха в още един стимул за семействата да напуснат Русия, а стабилният вече курс на рублата в едно с повишаването на стойността на долара правят планирането на покупката и преместването по-лесно”, допълва Тодорова.

След като курсът на рублата се стабилизира, домакинствата могат да определят реално стойността на спестяванията си и да оразмерят търсенето спрямо възможностите си. Те трябва да преценят първо какъв имот могат да си купят с наличните си средства в момента, а от друга – къде да реализират сделката, така че с бъдещите си приходи да могат да си осигурят нормален и спокоен живот. И така според експертите се ражда предимството на България пред останалите държави, предлагащи морски имоти.

Още по темата

Спадът на цената на рублата почти наполовина беше частично компенсиран от над 20% ръст на цената на долара спрямо европейската обща валута. Това направи бюджета от 3 млн. рубли, с който разполагат семействата от средната класа в Русия, напълно достатъчен за покупката на двустаен апартамент в някой от крайморските градове в България. В момента това са малко над 45 хил. евро, достатъчни за хубав апартамент в Бургас, Поморие или Несебър.

„България може и предлага добри възможности за инвестиция на наличните бюджети, докато апартаментите в Испания и Черна гора са значително по-скъпи и все по-малък процент от домакинствата могат да си ги позволят”, казва Антоанета Тодорова. „В момента имаме конкурентни предимства, от които трябва да се възползваме. Това ще доведе до ръст на пазарния ни дял и ще задържи позициите ни на предпочитан избор за руските купувачи”, допълва тя.

Еквивалентни на предлаганите в България имоти в Хърватия и Черна гора струват над 70 хил. евро, а в Испания нивата надвишават 100 хил. евро. По друг начин стоят нещата с новите конкуренти на България – Турция и Крим.

Според Тодорова се усеща централният натиск на властта върху руските граждани, решили да инвестират в апартамент извън Русия. Той ги насочва към Крим. Политическите настроения водят част от хората дори в Турция, която привлича с конкурентни на нашите цени и с липсата на визи, но плаши част от купувачите заради религиозните и културни различия. Този факт трябва да се анализира в контекста на мотивите за покупка, които се запазват без промяна - над 50% от руснаците се интересуват от възможността за постоянно пребиваване в страната, в която купуват.

В следващите два до три месеца ще се видят реалните обеми на пазара, защото ще се направят заявки за огледи, но консултантите от Green Life очакват броят на сделките у нас да се запази на добри нива.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
С руския и украински туризъм приключихме

Още от По света
Глобалните инвестиции в имоти са на най-ниското си тримесечно ниво от 2010 г.