IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Хонконг са достигнали нови рекордно високи нива тази година

Средната площ на новите жилища в мегаполиса пада, а цените се увеличават постоянно

13:44 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на имотите в Хонконг са достигнали нов рекорд в началото на тази година, показват данни на консултантската компания JLL, цитирани от онлайн изданието worldpropertyjournal.com.

В момента цените на имотите в мегаполиса са с почти 76% по-високи спрямо пиковите им равнища от 1997 г., когато той беше предаден от Великобритания на Китай. Оттогава инвестициите в имоти от континентален Китай непрекъснато растат, като строители от континента са придобили всички терени, обявени от местното правителство в Хонконг за продажба от началото на годината досега.

Строителните компании от континентален Китай са заели 47% от средствата, платени за земя, докато местните строители в Хонконг са заели досега 275% от средствата, платени за терените за строителство, което ги прави неконкурентни на пазара.

Местните регулатори се опитват да въведат мерки, с които да намалят апетита за земя на малките и средни строителни компании от континента.

Средната площ на новите жилища в Хонконг в процес на строителство в момента е около 50 кв.м, което е най-малката площ от 2002 г. насам. Цената на средностатистически апартамент същевременно достига 7 млн. хонконгски долара (малко под 900 хил. щатски долара) спрямо 4 млн. хонконгски долара през 1997 г. (малко над 513 хил. щатски долара).

Делът на вноската по ипотеката на средностатистическо домакинство в Хонконг достига 47% от разполагаемия му доход към края на май, което обаче е доста по-ниско в сравнение с 1997 г., когато в някои случаи вноската е изчерпвала и целия разполагаем доход.

Очакванията са капиталовите оценки на масовите и луксозни жилища в Хонконг да се увеличат с 10-15% през 2017 г., но наемите на луксозните имоти да спаднат с до 5%.

През следващите шест месеца експертите смятат, че активността в сферата на продажбите ще се фокусира върху най-високия сегмент от пазара заради новите мерки на местната администрация за овладяване на ръстовете на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още