IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си

Увеличението в най-големите градове се забавя, но се ускорява във второстепенните

12:00 | 18.06.16 г.
Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си

Цените на жилищата в Китай продължават да ускоряват ръста си, показват данните на китайското национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

През месеца се наблюдава забавяне на ръста на цените в най-големите градове на страната, но то се компенсира от ускоряването на някои по-малки пазари, отбелязва информационната агенция.

Възстановяването на пазара на имоти в Китай е рядък светъл лъч за втората най-голяма икономика в света, която забави растежа си заради слабото търсене в страната и чужбина, свиването на инвестициите и излишъка на индустриален капацитет, допълва агенцията.

Данните показват, че през май на годишна база ръстът на цените на жилищата в Китай сее ускорил с почти 7 на сто, след като през април беше отчетено увеличение от 6,2 на сто. В 50 от 70-те града, наблюдавани от националната статистика, е отчетен ръст на цените в сравнение с 46 през април.

Южният град Шънджън остава лидер в класацията на градовете с най-силно поскъпване на жилищата – над 53% на годишна база. През април обаче беше отчетен ръст от над 62%.

Местните власти в Шънджън и Шанхай затегнаха изискванията за отпускане на ипотека заради бързия ръст на цените на имотите през последните месеци, припомня агенцията. Мерките изглежда вече дават резултат.

В Шанхай годишният ръст на цените на жилищата се забавя до 27,7% през май, а месечният – до 1,9% от над 3% през април.

Разширяването на възстановяването на пазара на имоти в Китай към второстепенните градове започва да подхранва спекулациите, че местните власти там също може да затегнат ограниченията за покупка на жилища. В Тунджоу например, източен крайградски район на Пекин, местната власт въведе ограничения за покупка на втори дом, а в източните градове Нанкин и Суджоу – за сумите, които строителните компании могат да предлагат за покупка на земя на търгове.

Същевременно някои по-малки градове, където все още има пренасищане на предлагане на жилища, имат нужда от действието на постоянни стимули, които да поддържат интереса на купувачите на имоти.

Жилищният пазар в Китай е ключов двигател на растежа, като отговаря за около 15% от БВП на страната. Властите се надяват, че по-здравословния пазар на имоти ще подкрепи растежа дори и при продължаващо забавяне на по-широката икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още