IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Китай ускоряват ръста през февруари

Две частни изследвания на пазара показват, че цените на новите жилища се увеличават за 7-ми пореден месец

11:16 | 01.03.16 г.
Цените на жилищата в Китай ускоряват ръста през февруари

Цените на жилищата в Китай засилват темповете на ръст през февруари, сочат резултатите от две отделни проучвания, цитирани от Ройтерс.

Цените на новите жилища в 288 населени места през февруари се повишават средно с 4,3% на годишна база, сочат данни на компанията за услуги, свързани с пазара на имоти, Real Estate Information Corporation (CRIC). Увеличението е за седми пореден месец, като през януари беше отчетен годишен ръст от 3,4%, посочва информационната агенция.

В сравнение с предходния месец цените на жилищата са се повишили с 0,9%, показват още данните. През януари компанията отчете месечен ръст от 0,7 на сто.

Според друго проучване на China Real Estate Index System (CREIS) средните цени в 100-те най-големи града на Китай са нараснали с 5,3 на сто на годишна база, което също представлява увеличение за седми пореден месец.

Очакванията на компанията са тенденцията да продължи.

Жилищният пазар в Китай представлява около 15 на сто от икономиката на страната. Той започна да се стабилизира в големите градове още през миналата година благодарение на подкрепата от правителството.

Възстановяването обаче е неравномерно. Пазарът в малките градове е затормозен заради неусвоените запаси от нови жилища, които пречат на новите инвестиции и строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още