Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с най-бързия си темп от две години насам

Наддаването за имоти става все по-обичайно на фона на силното търсене и ограниченото предлагане в големите градове отвъд океана

Цените на жилищата в САЩ са нараснали с най-бързия си темп от две години насам

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ са регистрирали най-силния си ръст от две години насам през август, тъй като ниските лихви по ипотечните кредити стимулират конкуренцията за все по-малкото обявени имоти за продажба, предава Bloomberg.

Индексът S&P CoreLogic Case-Shiller на цените в 20 от най-големите градове в САЩ е нараснал с 5,2% на годишна основа, надминавайки всички прогнози на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Това е най-големият годишен ръст от август 2018 г. насам.

Американците, които не са загубили работните си места по време на пандемията, бързат да закупят недвижим имот, местейки се в покрайнините, където има повече площи за прекарване на карантината. Вторите жилища също се продават бързо, тъй като компаниите позволяват на служителите си да продължават да работят от разстояние. Наддаването за имоти става все по-обичайно в някои райони.

„Цените на жилищата растат, защото търсенето се увеличава главоломно, а предлагането все още е невероятно малко“, коментира Марк Витнер, старши икономист в Wells Fargo Securities. „Хората си стоят повече у дома, така че не са толкова склонни да продават в момента“, допълва той.

Финикс оглавява ръста на цените на жилищата със скок от 9,9%, следван от Сиатъл с 8,5% и Сан Диего със 7,6%, сочи докладът.

Още по темата
Матю Спийкман, икономист в имотната компания Zillow, смята, че става дума за „забележителен ръст“, който се отклонява от обичайните нива за сезона.

„Макар че пътят на цялостната икономика през идните месеци вероятно ще бъде диктуван най-пряко от развития, свързани с коронавируса и политиката, тенденциите през последно време показват, че жилищният пазар, който като цяло устоява на всякакви свързани с пандемията предизвикателства до момента, ще продължи силната си инерция през идните месеци“, коментира Спийкман в комюнике.

Отделен доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране показа, че цените са скочили с 8% на годишна основа през август. Ръстът от 1,5% спрямо юли е най-силното месечно покачване от 1991 г. насам. Индексът на агенцията се основава на конвенционални ипотечни кредити, закупени или секюритизирани от Fannie Mae или Freddie Mac.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как смущенията във веригите на доставки на стоки влияят на строителството